Demir madeninin çıkarıldığı ve işlendiği yerlerde hangi ekonomik faaliyetler gelişmiştir

Demir madeninin çıkarıldığı ve işlendiği yerlerde hangi ekonomik faaliyetler gelişmiştir
Demir madeninin çıkarıldığı ve işlendiği yerlerde hangi ekonomik faaliyetler gelişmiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ülkemizde hemen her maden çıkarılmaktadır. Demir de ülkemizde çıkarılan en önemli ve değerli madenlerden biridir. Demir-çelik fabrikalarında işlenmekte ve özellikle inşaat sanayi alanında kullanılarak ekonomik gelir elde edilmesinde etkili olmaktadır. Demir çok değerli ve kadim olarak çıkarılan ve işlenen bir maden olma özelliğine sahiptir.

Dünya tarihinde ve günümüzde demire sahip olan ülkeler önemli ekonomik güç elde eden ülkeler olmuştur. Demir madenin çıkarıldığı ve işlendiği yerlerde daha çok demir-döküm, demir-çelik, inşaat sanayi, gemi sanayi gibi ekonomik faaliyet alanları bulunmaktadır. Böylece ülkemizde kalkınma gerçekleşmekte ve bununla beraber ihracat faaliyetleri de yapılmaktadır.

Ülkemizin dünya üzerindeki konumunu düşündüğümüzde ne kadar eşsiz bir yere sahip olduğumuz aklımıza gelir. Ülkemiz sadece konumundan dolayı değil yer üstü ve yeraltı bir çok kıymetli kaynaklara sahiptir. Yeraltı kaynakları bakımdan oldukça zengin olan ülkemizde, insanlığın ilk dönemlerinden beri kullanılan ve ülkemizde oldukça fazla bulunan demir madeni yatakları mevcuttur.

Demir dünyada en çok çıkarılan ve bir çok alanda en çok kullanılan bir madendir. Kullanım alanı yaygın olduğu için talep oranı da oldukça yüksektir. Demir madeninin çıkarıldığı yerlerde madencilik faaliyetleri yapılmaktadır.

Demir toprak altından çıkarıldığı haliyle kullanılmaz, bir çok aşamadan geçtikten ve içerisine başka madenler eklendikten sonra çelik denilen maddeye dönüştürülerek kullanılır. Demirin çeliğe dönüşebilmesi için yüksek ısı gerekmektedir. Bu ısı taş kömüründen elde edilir. Zonguldak'ta taş kömürü çıkarılmaktadır ve burada demiri işlemek için demir- çelik fabrikası kurulmuştur. Bunun dışında Karabük, Kırıkkale, Kayseri, Malatya, Ankara, Divriği gibi şehirlerimizde demir madeni üretimi yapılmaktadır.

Demir- çelik sanayisinin geliştiği yerlerde gemi, inşaat, silah, teneke, boru, otomotiv, metal eşya sanayi, beyaz eşya, tarımda kullanılan araç gereç fabrikaları gibi kuruluşlar faaliyet gösterir. Ayrıca demir- çelik madeninin kullanıldığı bölgede ulaşım sektörü de gelişme göstermektedir. Demir madeni iyi değerlendirilebilirse insanın hem hayatını kolaylaştıracak araç gereç yapımında, hem de ekonomik kazanç kapısı olma yönünden ülkemiz adına oldukça kıymetli bir madendir.

10
281
55
31
36
23
93
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.