Demokrasinin sizler için önemi nedir

Demokrasinin sizler için önemi nedir
Demokrasinin sizler için önemi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Demokrasi, insanlara en fazla hak ve özgürlük veren yönetim biçimidir. Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyeti ilan ederek ülkemizin demokrasi sürecini başlattı. Demokrasi ile yönetilen ülkeler, diğer ülkelere göre daha eşitlikçi ve özgürlükçüdür. Demokrasinin önemini kavradığımız takdirde onu korumak için daha fazla sorumluluk alabiliriz.

Halkın beş yılda bir sandığa giderek oy kullandığı demokraside 18 yaşını doldurmuş herkesin seçme ve seçilme hakkı vardır. Bu nedenle demokrasi, ''halkın kendi kendini yönetmesi'' olarak tanımlanır. Monarşi ve oligarşide olduğu gibi yönetimin başında bir kişi ya da bir grup yer almaz. Halkın söz hakkı başta olmak üzere birçok anayasal hakkı vardır.

Demokratik ülkelerdeki insanların her biri yargı önünde eşittir. Kanunlar belirli bir kişi ya da zümre için değiştirilemez, farklı bir şekilde uygulanamaz. Din, dil, ırk, mezhep ayırt edilmeksizin herkesin eşit yargılanması demokrasinin en önemli yapı taşlarından biridir. Herkes avukat tutup kendini savunabilir, bir kişi ya da kurum hakkında dava açabilir. Başta Türkiye olmak üzere birçok demokratik ülke, maddi gücü yeterli olmayan kişilere ücretsiz avukat tayin etmektedir.

Demokratik ülkeler aynı zamanda ''sosyal devlet'' adıyla da bilinir. Sosyal devletler sık sık istihdam alanı açarak işsizlikle mücadele eder. Fonlar oluşturup işsizlere ve bakıma muhtaç kişilere yardım eder. Demokrasi, çalışma hayatında da kadın erkek eşitliği sağlamıştır. Kadınlar, çalışarak ekonomik özgürlüklerini kazanmıştır.

445
256
131
72
36
14
147
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.