Destanda anlatılanlara göre Oğuz Kağan’dan sonra başa geçecek yöneticiler öncelikle hangi özelliğe sahip olmalıdır

Destanda anlatılanlara göre Oğuz Kağan’dan sonra başa geçecek yöneticiler öncelikle hangi özelliğe sahip olmalıdır
Destanda anlatılanlara göre Oğuz Kağan’dan sonra başa geçecek yöneticiler öncelikle hangi özelliğe sahip olmalıdır konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Oğuz Kağan Destanı’ndan
Oğuz Kağan’ın yanında ak sakallı, kır saçlı, tecrübeli bir yaşlı kişi vardı. (...) Onun adı Uluğ Türk idi. Günlerden bir gün uykuda bir altın yay ve üç gümüş ok gördü. Bu altın yay gün doğusundan gün batısına dek uzanmıştı. Üç gümüş ok da şimale doğru gidiyordu. Uluğ Bey, rüyasını Oğuz Kağan’a bildirdi ve dedi ki: “Ey kağanım, sana hayat hoş olsun. Gök Tanrı düşümde ne verdiyse gerçek olsun. Tanrı bütün dünyayı senin nesline verdirsin.” dedi.
Oğuz Kağan, Uluğ Türk’ün sözünü beğendi. (...) Ondan sonra ulu kurultay çağırdı. (...) Kırk gün kırk gece yediler, içtiler, sevindiler. Ondan sonra Oğuz Kağan oğullarına yurdunu üleştirip verdi ve dahi dedi ki: “Ey oğullarım! Ben çok yaşadım, çok savaşlar gördüm. Çok kargı ve çok ok attım. (...) Düşmanları ağlattım, dostlarımı güldürdüm. Ben Gök Tanrı’ya borcumu ödedim. Sizlere de yurdumu veriyorum.
Nihat Sami Banarlı, Resimli Türk Edebiyatı Tarihi, C I, s. 20 (Kısaltılmıştır.).
Destanda anlatılanlara göre Oğuz Kağan’dan sonra başa geçecek yöneticiler öncelikle hangi özelliğe sahip olmalıdır?

Ödev cevabı kısaca : Oğuz Kağan'dan sonra başa geçecek yöneticilerin öncelikle tecrübeli, bilge ve yaşlı bir kişi gibi akıl ve deneyim sahibi olmaları gerekmektedir. Uluğ Türk, Oğuz Kağan'a hayırlı bir rüya görmesiyle ilgili öngörülerde bulunmuş ve onun soyuna yönelik olumlu dileklerde bulunmuştur. Bu nedenle, Oğuz Kağan'dan sonra başa geçecek yöneticilerin bilgelik, deneyim ve liderlik niteliklerine sahip olmaları beklenir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.