Destanların kültürel hayattaki önemi

Destanların kültürel hayattaki önemi
Destanların kültürel hayattaki önemi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Destanlar tamamen milli özellikler taşımaktadır. Milli olan destanlarda abartma sanatı kullanılır. Abartılan olaylar milli duyguları canlandırma amacı güder ve başarılı olur. Atalarının neler yapabildiği ile yola çıkan destan okuyucuları kendilerinde bu kan ve kudreti görürler. Destanlar bu yönüyle kültürel hayatımızda yerini almıştır. Kültür dediğimiz şeyin insan yapısını oluşturması, insanların ortak etkilendiği olaylardan hareketle oluşması gerçeğini kabul ettiğimizde destanlar kültürel birer ögedir.

Destanların milli kimliği ve milli hareket duygularını geliştirir. Kültür de haliyle bu milli duygular ve kimlik ile şekillenir. Ayrıca destanların kaleme alınması ile edebi eser olma özelliği kazandığı da bilinmelidir. Destanların edebi ürünler olarak ele alınması; yazı şekilleri, alfabe, yazım şekli, anlam bütünlüğü açısından değerlendirilir. Edebiyat ögeleri olarak karşımıza çıkan ve değerlendirilen destanlar yine kültürel hayata girmeyi başarır. Çünkü kültürü oluşturan bir diğer etken edebiyat ve sanat çalışmalarıdır. Milli edebiyatın ürünleri olan destanlar kültürel hayatta bu yönüyle de kendilerini belli ederler.

  • Destanlar milletlerin, milli değerlerini, örf ve adetlerini ve kültürel özelliklerini içerir. Destanlar sayesinde bu kültürel özellikler gelecek nesillere aktarılır.
  • Destanlar kültürün gelecek kuşaklara taşınmasını sağlar.
  • Millet olma ve tarih bilincini yerleştirir
  • Milletlerin geçmişteki ülkü ve kültür birliğini sağlar.
  • Destanlar kültürel hayat hakkında bilgi verir
  • Toplumda birlik ve beraberlik oluşturur
  • Toplumların kültürel tarihine ışık tutar
  • Destanlar gelecek nesilleri geçmiş nesillerle birleştirir.

556
156
93
6
3
14
130
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum