Devlet reayanın haklarının korunmasına neden önem vermiştir

Devlet reayanın haklarının korunmasına neden önem vermiştir
Devlet reayanın haklarının korunmasına neden önem vermiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Reaya ikta sisteminin temelini oluşturur. Reaya korunmazsa ikta sistemi bozulur. İkta sistemi bozulursa topraklar işletilemez, vergiler toplanmaz, ikta sistemi ile kurulan ordu oluşturulamaz.

Reayanın şahsını, malını, oğlunu, emlak ve eşyasını emniyet altında tutacak kadar vergi alınmalıdır. Bu insanların durumu, alınan vergi yüzünden kötü olursa, ikta sahiplerine bunun için müsaade yoktur. Reaya, padişahın dergahına gitmek ve kendi hâlini açıklamak isterse, ikta sahipleri onları bundan alıkoymasınlar. İkta sahipleri bu kurallara uymazlarsa, kendilerine tahsis edilen ikta ellerinden alınsın.”

Osmanlı Devleti’nde hem reayanın hem de askerlerin ihtiyaçları için önemli tüketim maddelerinin alım ve satımını gerçekleştiren tüccarlar vardı. Bu tüccarlar özellikle büyük şehirlerde faaliyet gösteriyor, tüketim maddelerinin taşınması ve depolanması ile ilgileniyordu.

10
111
43
32
3
3
258
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.