Didaktizm nedir

Didaktizm nedir
Öğreticilik. Bilgi ve akıl vermek kastı taşıyan edebi eserlerin tamamı için söylenen bir muhteva özelliği. Ahlaki, dini, felsefi konularda bilgi ve öğüt vermek amacıyla yazılan eserlere didaktik eserler denir.

Didaktizm, edebiyatta ve diğer sanat türlerinde öğretimsel ve bilgilendirici nitelikleri vurgulayan bir felsefedir. Didaktizm belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan anlayıştır. Kısaca eğlendirerek öğretme gibi amaç taşır.

Başlangıçta bütün edebiyatlara hakim olan öğreticillik prensibi zamanla zorunlu görülmekten çıkmıştır. Önceleri şiire hakim olan didaktizm, tiyatro ve tahkiyeli eserlere de sıçramış; modern zamanlarda ise didaktizmi en az hissedilen eser daha başarı görülmüştür. Dini ve tasavvufi muhtevalı edebiyatlar, çocuk edebiyatları, fabllar didaktizmin hakim olduğu metinlerdir. Bizde Kutatgu Bilig, Atabet'ül-Hakayık, Hayriyye gibi eserler, didaktizmin zirvede olduğu örnek eserlerdir.

DİNLE VATANDAŞ

Kulak ver sözüme, dinle vatandaş
Uyma lâklak edip gülüşenlere.
Seni meşgul eder, işinden eğler,
Karışır tembel perişanlara.
Adım at ileri, geriye bakma,
Bir sağlam iş tut da elden bırakma,
Saçma sapan sözler hep delip takma
Allah’ın yardımı çalışanlara.
(Âşık Veysel)

52
19
20
36
38
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.