Dietil eter, etil alkol ve suyun normal kaynama noktaları sırası ile 34,6 °C, 78 °C ve 100 °C’tur

Dietil eter, etil alkol ve suyun normal kaynama noktaları sırası ile 34,6 °C, 78 °C ve 100 °C’tur
Dietil eter, etil alkol ve suyun normal kaynama noktaları sırası ile 34,6 °C, 78 °C ve 100 °C’tur. Bu sıvıların moleküller arası çekim kuvvetlerini ve 25 °C sıcaklıktaki buhar basınçlarını karşılaştırınız.

Bu sıvıların molekülleri arasındaki çekim kuvvetlerini kaynama noktaları ile doğru orantılı kabul ederek karşılaştırabiliriz. Buna göre sıralama:

Dietil eter < etil alkol < su

şeklinde yapılır.

25 °C sıcaklıktaki buhar basınçları ise kaynama noktası sıcaklıkları ile ters orantılı olacaktır, çünkü kaynama noktası düşük olan 25 °C sıcaklıkta daha az moleküller arası bağa sahip. Bunun için yapacağımız sıralama diğerinin tam tersi.

Dietil eter > etil alkol > su

Buhar basınçları ile alakalı kısma biraz daha açıklık getirmek istiyorum. Bir sıvının kaynama noktası ne kadar düşükse, moleküller arasındaki çekim kuvveti o kadar düşüktür.

Bir sıvı erken buharlaşıyorsa, siz ona daha fazla ısı verdiğinizde kinetik enerjisi, buna bağlı olarak da basıncı artacaktır. Biz bu sıcaklığı 25 °C değil de 110 °C olarak düşünseydik, buhar basıncı sıralamalarının yine aynı olacağını düşünün, bu sayede olay daha basit ve açık duruma gelecek.

9
4
6
5
7
2
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.