Dimitri Mendeleyev kimdir

Dimitri Mendeleyev kimdir
Ünlü arama motoru Google, Dmitri Mendeleev'in 182. doğum gününü doodle yaptı. Dimitri Mendeleyev kimdir? Dmitri İvanoviç Mendeleev Rus bilimadamı kimdir? Periyodik Tablonun mucidi?

 Milattan önce 400 civaronda Entik Yunanlıların düzenli dünyevi elementler dört gruba ayrılıyordu; hava, su, toprak ve ateş. 17. yüzyıl'da Robert Boyle materyal dünyayı elementleri karışımlar ve bileşkeler açısından açıkladı. Ve 1869'da Dimitri Mendeleyev o zamanlar sacece 56 elementi bilinip her biri farklı bir kalıp içerisinde nasıl bir ilişkiye sahip oldukları gösterilen periyodik tabloyu oluşturdu. Dmitri Mendeleev Kimdir?

Onun periyodik tablosunda elemenleri, elementlerin atom kütlelerini dikkate alarak artan atom kütlelerine göre sıralıyordu.

Bilginler daha önce elementleri bir tabloda düzenlemeyeteşebbüs etmişlerdi. Fakat Mendeleyev'in çalışması tablo yapmanın daha da ilerisine geçti. Bu cetvelden yola çıkarak da o zamanlarda henüz bilinmeyen bazı elementlerin de bulunacağını ve onların bazı özellikleri hakkında öngörüde bulundu. Mendeleyev gallium ve germanium gibi henüz keşfedilmemiş elementlerin varlığını tartışmak için tablo mantığıyla öngörüde de bulundu. Dimitri Mendeleyev Kimdir?

Bu tahminlerin bazıları yanlıştı. Fakat onun periyodik tablosunundaki temel prensipler modern kimyanın kurulmasına kadar devamlılığını korudu. Periyodik tablodaki elementler (şu an 118 tanedir ve hesaplanıyor) dünya çapında fen sınıflarını süslüyor.

Aşağıdaki resimde ressam Robinson Wood, Mendeleyev'i rivayete göre rüyasında gördüğü tablonun mantığını kurmaya çalışırken betimlemesi bulunmaktadır. Bugün Mendeleyev'in 182'inci doğum günü ve onun bu merakının bize bu düzeni ve dünyamızı nasıl anlayacağımıza yardım ettiği için teşekkür ediyoruz. My memur olarak biz de böylesine bir dehaya sonsuz teşekkür ediyoruz. 

Periyodik Tablo: Bugünkü anlama yakın periyodik sistem, 1869 yılında Rus kimyacısı Dimitri Mendeleyev tarafında yapıldı. 1877 yılında Alman bilgini Lothar Meyer de Mendeleyev’den habersiz olarak bir periyodik cetvel yapmıştır. Bu iki cetvel hemen hemen birbirinin aynıdır. Meyer; elementleri, cetvelinde fiziksel özelliklerine göre sıralamış, Mendeleyev ise elementlerin atom kütlelerini dikkate alarak artan atom kütlelerine göre cetvelinde sıralamıştır. 

Mendelevyum nedir
Mendelevyum, atom numarası 101, kütle numarası 256 olan, izotopu 1957`de yapma olarak elde edilmiş olan element. Kısaltması Md. Bu elemente Dimitri Mendeleyev`den sonra bu isim verilmiştir.

Dimitri Mendeleyev-Bilim Adamı
Dimitri İvanoviç Mendeleyev, Kiril alfabesiyle: Дми́трий Ива́нович Менделе́ев, Rus bilim adamı. Ailesinin 17 çocuğundan en küçüğü olan Mendeleyev'in büyük babası Sibirya'nın ilk gazetesini çıkarıyordu; babası ise bir lise müdürüydü.
 
Doğum: 8 Şubat 1834, Tobolsk, Rusya
Ölüm: 2 Şubat 1907, St. Petersburg, Rusya

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.