Din anlayışındaki yorum farklılıklarının sebepleri nelerdir

Din anlayışındaki yorum farklılıklarının sebepleri nelerdir
Din anlayışındaki yorum farklılıklarının sebepleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Din anlayışı, dinin yorumlanmasıdır. Dinin yorumlanması yine dini kaynaklarla olmaktadır. Bu kaynaklar Peygamber (a.s.)’ın hadisleri ve sahabenin uygulamalarıdır. Dinin anlaşılmasının önündeki engeller ise dinin insanlara bıraktığı konularda içtihatların din olarak kabul edilmesidir. Din anlayışı bütün bunların ötesinde en doğrusunu arar.

Din anlayışındaki yorum farklılıklarının sebepleri eski zamanlarda yazılı kaynakların nadir bulunması ve rivayet üzerine amel edilmesidir. İçtihatların hadislerin farklı bakış açılarıyla değerlendirilmesinden doğmasıdır. Bu nedenle mezhepler ortaya çıkmış ve belli bölgelerdeki farklı sosyal durumlar dinin yaşanmasında farklılıklar meydana getirmiştir. Bu da din anlayışındaki farklılıkların sebeplerini oluşturmaktadır.

1. İnsanın yapısı: her insan farklı yapı ve özelliklere sahip bulunmaktadır. Aynı filmi izleyen veya aynı kitabı okuyan iki kişinin bu konularda yaptığı yorumlar arasında çok büyük farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar din alimleri arasında da bulunduğundan, insan yapısı din anlayışının yorumlanmasına en büyük etken olmaktadır. İslam alimleri, yaptıkları farklı yorumlar neticesinde, farklı sonuçlara ulaşmışlar, bu da günümüze kadar gelmiştir.

2. Yaşamış olduğu coğrafya: İslam alimleri yorumlarını yaparlarken, yaşamış oldukları coğrafyadan da oldukça etkilenmişlerdir

3. Alınan dini eğitim: İslam alimleri din anlayışları ile ilgili yorumlar yaparken, eğitim aldıkları alimlerin yorumlama biçimlerinin doğrultusunda yorumlar yapmakta , bu da yorum farklılığı oluşturmaktadır

4. Siyaset: İslam alimlerinden bazıları yaşadıkları ülkelerdeki siyaset doğrultusunda yorumlar yapmışlardır

5. Dil: Farklılıklarından dolayı da yorum farklılıkları bulunmaktadır

6. Millet: İslam alimleri değişik milletlerden çıkmaktadır

7. Toplum yapısı: toplum yapısı özellikle geleneklere çok etkili olmakta, bu gelenekler de bazen yorumlar üzerinde etkili olabilmektedir

8. Kültür: İslam alimlerinin yetiştiği toplumların kültürü yorumlar üzerinde etkili olabilmektedir.

9. Gelişmişlik düzeyi: Toplumların gelişmişlik düzeyleri, daha iyi anlayabilmeleri için yorumların da düzeylerini etkilemektedir.

10. Anlayış biçimi: İslam alimlerinin anlayış biçimleri, yorum farklılıklarının en önemli sebebini oluşturmaktadır.

340
72
213
51
55
55
150
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.