Din, fıtrat, tevhid, hanif, iman ve esmâ-i hüsnâ ne demek

Din, fıtrat, tevhid, hanif, iman ve esmâ-i hüsnâ ne demek
Din, fıtrat, tevhid, hanif, iman ve esmâ-i hüsnâ kavramlarının anlamlarını sözlük ve ansiklopedilerden araştırınız.

Din: Tanrı düşüncesine dayalı toplumsal bir kurum. İnsanların doğaüstü güçlere, kutsal saydıkları türlü varlıklara, tanrılara ya da Tanrı’ya inanma, tapınma biçiminde katıldıkları gizemsel olgu.

Fıtrat: Bir kimsede doğuştan bulunan vücut ve ruh özelliklerinin, doğal yeteneklerin tümü. Terim olarak fıtrat: "Allah Teâlâ'nın mahlûkatını kendisini bilip tanıyacak ve idrak edecek bir hal, bir kabiliyet üzere yaratmasıdır.

Hanif: İslamiyet’ten önce Allah’ın birliğine inanan ve Hz. İbrahim’in dininden olanlar. Hazret-i İbrâhîm’in (a.s.) dînine “Hanîflik” denilmiştir. Hanîf kelimesi lügatte, eğriliği bırakıp doğruya giden, istikâmet üzere bulunan, başka dinlerden, bâtıl inançlardan kaçıp yalnız bir olan Allâh’a îmân eden “muvahhid” demektir.

İman: Dinin ortaya koyduğu dogmalara inanma, dinsel inanış, inanç.

Esmâ-i hüsnâ: Esmâ-ül hüsna, Allahü teâlânın güzel isimleri demektir.

Tevhid: “Birlemek” “ Allah’tan başka ilâh olmadığına inanmak.” “Lâ ilâhe illâllah sözünü tekrarlamak” manalarına gelir.

Tevhid denilince akla hemen “lâ ilâhe illâllah” kelamı gelir. Bu kelama "kelime-i tevhid" denilir ve Allah’tan başka hak mabut olmadığını ifade eder.

1224
317
533
234
234
314
603
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum