Dinimizde emredilen başlıca ibadetler hangileridir

Dinimizde emredilen başlıca ibadetler hangileridir
Dinimizde emredilen başlıca ibadetler hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dinimizde emredilen ibadetler bulunmaktadır. İbadet, kulluk görevinin yerine getirilmesi anlamına gelir. Allah’a kul olan herkes ibadet etmek zorundadır. Bu kişinin kendini kurtarması için gereklidir. İnsanlar ibadet ederek Allah’ın tehdidinden sakınır ve adaletine sığınırlar. Bu nedenle günlük, haftalık, aylık ve yıllık ibadetlerine bedensel, mali ve toplumsal açıdan çok dikkat ederler.

Dinimizde emredilen başlıca ibadetler; namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek, hacca gitmek, kurban kesmek, sadaka vermek gibi ibadetlerdir. Bu ibadetler kişilerin sosyal hayatını ve bireysel hayatını düzenleyen ve güzel ahlaka sahip olarak yaşamasını önceleyen ibadetlerdir. Bu ibadetleri yapan kişiler cehenneme gitmez, cennete giderler.

Namaz, İslam’da namazın bir çok çeşidi vardır. Hanefilere göre namaz; farz, vacip ve nafile olarak üç çeşittir. Diğer mezhepler, vacip hüküm kategorisini kabul etmedikleri için namazı farz ve nafile şeklinde iki gruba ayırırlar. Farz Namazlar: Günlük beş vakit namaz, Cuma namazı ve cenaze namazı. Vacip veya Nafile Namazlar: Farz namazlar dışında kalan vitir, bayram, sünnet ve benzeri namazlar.

Zekât, Dinen zengin sayılan Müslümanların dinî bir görev olarak her yıl mal, para, ticaret gibi alanlardan, hasat dönemlerinde ise tarım ürünlerinden elde ettikleri kazançlardan ibadet niyetiyle, belirli oranlarda başta fakirler olmak üzere Kur’an-ı Kerim’in belirlemiş olduğu yerlere vermekle yükümlü oldukları bir ibadettir.

Hac, İmkân ve yol bulan Müslümanların, Zilhicce ayı içinde (8, 9, ve 10. günlerde) Mekke’de bulunan Kâbe’yi ve diğer kutsal mekânları dinî maksatla ziyaret etmesidir. Kur’an-ı Kerim, yoluna gücü yetenlerin hac görevini yerine getirmesinin Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkı olduğunu belirtir (Âl-i İmrân suresi, 97. ayet.).

Oruç, Ramazan ayında veya diğer zamanlarda imsak ve iftar arasında ibadet niyetiyle yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmaktır. Hanefilere göre oruç; farz, vacip ve nafile olmak üzere üç çeşittir. Diğer mezhepler, vacip hüküm kategorisini kabul etmedikleri için orucu farz ve nafile şeklinde iki gruba ayırırlar. Farz Oruç: Ramazan orucu. Vacip veya Nafile Oruçlar: Nezir (Adak), farz olan orucun dışında diğer zamanlarda tutulan oruçlar.

Kaynak:Eğitim Sistem

174
31
342
21
19
55
91
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum