Diş kirası, Hırka-i Şerif, tekne orucu ve aşure ne demek

Diş kirası, Hırka-i Şerif, tekne orucu ve aşure ne demek
Diş kirası, Hırka-i Şerif, tekne orucu ve aşure hakkında bir araştırma yapınız.

Diş kirası, “Eskiden varsıl kimselerin, iftara çağırdıkları yoksullara yemekten sonra verdikleri harçlık.” demektir. ramazanda iftar sofrası düzenleyip genellikle muhtaç ve kimsesizlere oruç açtırmak ve bu arada dostları da iftara davet etmek gelenekten idi. özellikle zengin konaklarında düzenlenen iftarlardan sonra davetlilerden birinin Kur'an-ı Kerim okuması ve ardından da ev sahibine hediye takdim etmesi yaygındı eskiler bu hediyeye diş kirası derler. diş kirası genellikle bir kağıda sarılı para olurdu; ancak son yüzyıllarda kıymetli eşyalar da verilir olmuştu.

Peygamberimizin (s.a.v.) vasiyeti üzerine Hz. Ömer (r.a.) ve Hz. Ali’nin (r.a.), Yemen’deki Karan köyüne giderek Veysel Karani’ye hediye ettiğine inanılan krem rengindeki yünlü kumaştan dokunan hırkaya Hırka-i Şerif denir

Anadolu’da eskiden Ramazan ayında oruç tutan yaşlılar ve çocukların, zorlandıkları durumlarda mutfaklardaki büyük ekmek teknesinin arkasına geçerek yemek yiyip, oruçlarına kaldıkları yerden devam etmelerine “Tekne Orucu” deniliyor.

Muharrem ayının onuncu gününe aşure günü denir. Aşure: Buğday, kuru fasulye, nohut gibi taneliler, kuru incir, kuru üzüm ve benzeri kuru yemişlerin şekerle kaynatılmasıyla yapılan bir tür tatlıdır.

4182
1595
2833
660
667
488
4144
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum