Dış politikada millî menfaatleri ön planda tutmak ne anlama gelir

Dış politikada millî menfaatleri ön planda tutmak ne anlama gelir
Dış politikada millî menfaatleri ön planda tutmak ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

“Millî hudutlar içinde her şeyden önce kendi kuvvetimize dayanarak varlığımızı devam ettirmek, millet ve memleket gerçek saadet ve ümranına çalışmak.”,“ Medeni cihandan medeni ve insani muameleye ve karşılıklı dostluğa intizar etmek.” Atatürk’ün bu sözlerinden de anlaşılacağı gibi Türk Devleti’nin iç ve dış siyaseti tamamen yapıcı ve barışçı bir fikre dayanıyordu. Bu fikir sonraları “Yurtta barış, cihanda barış.” özdeyişiyle ifade edilmiştir. Atatürk’ün “Yurtta barış, cihanda barış.” sözü Türk dış politikasına yön vermektedir.

Atatürk, millî dış politikada Türkiye’nin güvenliğini ve milletin çıkarlarım korumayı amaçlamıştır. Bu politika aynı zamanda hiçbir milletin aleyhinde olmayan bir anlayışı öngörmektedir. Atatürk’ün düşüncede millî dış politika politikanın başlıca ilkeleri şu şekilde sıralanabilir:

a. Bağımsızlığı her şeyin üstünde tutmak,
b. Gerçekçilik ve barışı esas almak,
c. Türkiye’nin millî çıkarlarım esas almak,
ç. Milletler arası ilişkilerde eşitliğe dayanan karşılıklı ilişküer, dostluklar ve ittifaklar kurmak,
d. Millî dış politikayı yürütürken daima iç kamuoyunu dikkate almak, aym zamanda dünya konjonktürünü göz önünde bulundurmak,
e. Başka devletlerin iç politika ve yönetim sistemlerinden etkilenmemek,
f. Dış politikada, diplomaside bilim ve teknolojiyi yol gösterici olarak kullanmak,
g. Yurtta ve dünyada barışa önem vermek.

60
60
170
60
60
60
61
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.