Dizek nedir ne işe yarar

Dizek nedir ne işe yarar
Dizek nedir ne işe yarar, porte veya dizek nedir, müzikte dizek neye denir, dizek özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dizek, birbirine paralel ve eşit aralıklı beş çizgiden ve dört aralıktan oluşur. Dizek çizgileri ve aralıkları aşağıdan başlanarak numaralandırılır. Müzik seslerini gösteren notalar ve işaretler bu çizgilerin üzerine ve aralıklara yazılır.

Porte, üzerine notaların yerleştirildiği, 4 eşit aralık ve birbirine paralel 5 çizgiden ve bir donanım bölümünden oluşan şekildir. Genelde portenin donanımına değiştirici diyez veya bemol işaretleri, ritim rakamları yazılır. Notaların üzerine yazıldığı eşit aralıklı beş çizgi ve dört aralıktan oluşan şekle porte (dizek) denir. Çizgiler aşağıdan yukarıya doğru sayılır. 16. yüzyılda İtalyan rahip Guido d'Arrezo, nota okumayı kolaylaştırmak amacıyla renkli porte çizgilerini, ayrıca bir ilahinin her bir satırının ilk hecelerinden oluşan nota isimlerini müziğe kazandırmıştır.

Dizek üzerine neler yazılır

Dizek üzerine nota, sus, anahtar vb. gibi müzik işaretleri yazılır.

Dizekin özellikleri

Dizekte beş adet çizgi ve dört adet aralık bulunmaktadır.

5
1
6
13
116
24
41
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.