Doğada karbon döngüsü nasıl gerçekleşmektedir

Doğada karbon döngüsü nasıl gerçekleşmektedir
Doğada karbon döngüsü nasıl gerçekleşmektedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Atmosferde karbondioksit olarak bulunan karbon, fotosentez yoluyla döngüye girer. Yeşil bitkiler ve klorofile sahip mikroorganizmalar, karbondioksiti alarak fotosentezde kullanır. Bitki karbondioksiti kendi dokusuna katar, oksijen ve organik madde üretir. Bir kısmını ise solunum yoluyla karbondioksit şeklinde atmosfere geri verir.

Besin zinciri yoluyla otçulların ve etçil hayvanların bitkiyi yemesiyle karbon aktarılmış olur. Karbonu kendi yapılarına alan hayvanlar ise yine karbonun bir kısmını solunum ile karbondioksit şeklinde atmosfere iletir. Hayvanların ve bitkilerin solunum yapmasıyla, fotosentezle başlayan döngü tamamlanmış olur.

Karbon döngüsü canlılar için önemli temel ihtiyaçlardan birisidir. Atmosferde bulunan karbon dioksitler fotosentez hava olayı ile bitkiler tarafınca alınır oksijen olarak tekrar geri verilir. Hayvan ölüleri, artıkları, kömür, petrol gibi yakıtlardan oluşan CO2 atmosfere karışır ve bu şekilde bir döngü oluşmaktadır.

Karbon döngüsünü korumak için öncelikle yeşil alanları korumamız gerekmektedir, fosil yakıtların kullanımını azaltmak gerekecektir bu sayede doğanın dengesi bozulmayacaktır.

5
5
8
4
5
5
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.