Doğal afetler ve etkileri

Doğal afetler ve etkileri
Doğal afetler ve etkileri nedir, doğal afetlerin etkileri nelerdir, doğal afetler nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hiç beklenmedik bir anda meydana gelen deprem, çığ, sel ve heyelan gibi doğal afetler can ve mal kayıplarına neden olur ve insanların yaşamlarını farklı alanlarda etkiler. Depremler, can ve mal kayıplarına neden olur. Deprem sonrası birçok konut kullanılamaz duruma gelir. Eğitim, ulaşım, sağlık gibi alanlarda sorunlar yaşanır. Depreme maruz kalan insanlarda korku, endişe ve çaresizlik durumları oluşur. Dayanışma ve iş birliği, bu sorunların azaltılması ve yaşanılan acıların paylaşılmasında önemli bir yere sahiptir.

Orman yangınları sadece doğal güzelliklerimizin yok olması anlamına gelmez. Yangınlarda birçok canlının yaşam alanı da yok olur. Yangınlar çevre sorunlarını beraberinde getirirken yangın sonucunda ormana bağlı ekonomik faaliyetler de yapılamaz hâle gelir.

Türkiye’nin yaşadığı en büyük sorunlardan biri olan erozyon, insanların yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Daha önce tarım yapılabilen birçok arazimiz bugün erozyon nedeniyle kullanılamaz hâle gelmiştir. Erozyonun yaşandığı bölgelerde doğal yaşam da olumsuz yönde etkilenmektedir.

Çığ felaketi; ulaşımı, eğitimi ve ekonomik faaliyetleri olumsuz yönde etkiler
Sel felaketi; çevre kirliliğine, maddi zarara ve can kayıplarına neden olur.

Doğal afetlerin yıkıcı etkileri insanlarda derin izler bırakır. Yaşanan üzüntü, endişe, korku ve çaresizlik; türkü, şarkı ve şiirlerimizde yer alır. Büyük halk ozanı Âşık Veysel, sel felaketini işlediği “Kızılırmak Seni Seni” adlı şiiri ile bunun en güzel örneklerinden birini vermiştir.

Bahar Gelir Gudurursun

Bahar gelir gudurursun
Kızılırmak seni seni
Ne uyursun ne durursun
Kızılırmak seni seni

Gelin yedin kızlar yedin
Nice elâ gözler yedin
Seksen doksan yüzler yedin
Kızılırmak seni seni

Gençler yersin goca yersin
Gündüz yersin gece yersin
Hakim benden sormaz dersin
Kızılırmak seni seni

Yakının var ırağın var
Zemheri de bir çağın var
Bir de buzdan tuzağın var
Kızılırmak seni seni

Atı sürdü Mehmet Özbek
Yüzü tutmuş sandı buz pek
Az kaldı ki ola helâk
Kızılırmak seni seni

Parça parça etsem seni
Fabrikaya tutsam seni
Deniz olsan yutsam seni
Kızılırmak seni seni

Üzerine köprü kursam
Arzun yerine getirsem
Seni Cehennem'e sürsem

Kızılırmak seni seni

Söyler Veysel sözü sana
Yılda kıyar üç beş cana
Selleri eylen mahâna
Kızılırmak seni seni

Âşık Veysel ŞATIROĞLU

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.