Doğal sistemler hangileridir

Doğal sistemler hangileridir
Doğal sistemler hangileridir, Matematik coğrafyanın inceleme alanı nedir, Coğrafyanın prensipleri neler, Biyocoğrafya hangi bilim dallarından yararlanmaktadır detaylar haberimizde...

1- Doğal sistemler hangileridir?

Litosfer(Taş Küre): Doğal unsurların başında dağlar, tepeler, platolar, ovalar ve vadiler gibi çeşitli yer şekilleri gelir. Yerşekilleri çeşitli özellikteki taş ve tabakalardan oluşurlar. Yer kabuğunun bu katı bölümü taş küre (litosfer) olarak ta ifade edilir.

Hidrosfer(Su Küre): Çevremizde akarsular, göller ve denizler kaynak suları ve yeraltında da su bulunmaktadır. Bunların hepsine birden su küre (hidrosfer) denir.
Atmosfer(Hava Küre): Çeşitli gazların karışımı olan atmosferdeki hava, insanların yanı sıra diğer canlıların yaşayabilmeleri için ilk koşuldur.
Biyosfer(Canlılar Küresi): Çevremizde bitkiler ve hayvanlar da vardır. Bunlar biyosferi oluşturur. Bu canlı unsurlarla birlikte çevrenin şimdiye kadar belirtilmiş olan unsurlarının hepsi birlikte doğal sistemleri oluştururlar.

2- Matematik coğrafyanın inceleme alanı nedir?

Matematik coğrafya evreni ve evrenin içindeki güneş sistemi ve dünya gibi tüm gezegenleri sayısal değerler kullanarak inceler ve elde ettiği verileri istatistik bilgilerle ele alır. Coğrafyanın alt dalları olan kartografya, klimatoloji ve jeomorfoloji gibi dallar da bu veri bilgilerinden yararlanırlar.

3- Coğrafyanın prensipleri neler?

  • Nedensellik: Doğal ortam ve insan yaşamındaki tüm değişimler birer nedene dayanmaktadır. Bu nedenle coğrafya olayların sonuçlarını ele almadan önce, mutlaka nedenlerine inmektedir, örne­ğin; levha hareketleri sonucunda depremlerin yaşanmaktadır.
  • Karşılaştırma: Dünya’da bir olay yaşanırken, geçmişte mutlaka bu olaya benzer olaylar yaşan­mıştır. Bu nedenle coğrafya daima yaşanan süreçleri geçmiş süreçlerle karşılaştırarak sonuçlara ulaşır, örneğin; geçmişte yaşanan depremlerle günümüzde yaşanan depremleri karşılaştırır.
  • Dağılış: Coğrafya tüm olay ve olguların yeryüzünde veya belirlenmiş bir alandaki dağılışını gös­termek zorundadır. Dağılış ilkesi coğrafyaya özgü en önemli ilkedir, örneğin, depremlerin dünyadaki dağılışının harita ile gösterilmesi.
  • Sentez: Elde edilen tüm bilgi ve bulgular bu prensiple bir araya getirilir. Böylece sonuçlara ulaşılır, örneğin; geçmişte ve günümüzde yaşanan depremler karşılaştırılarak gelecekte yapılması gerekenleri açıklar.

4- Biyocoğrafya hangi bilim dallarından yararlanmaktadır?

Biyogorafya; yeryüzündeki insanlar, hayvanlar ve bitkiler başta olmak üzere tüm canlıları her yönden inceleyen bilim dalıdır ve araştırmalarını yaparken de bir çok bilimden yardım alır.

1- Zooloji: Hayvan bilimidir. Hayvanlarla ilgili araştırmalarında biyocoğrafya bu bilimden faydalanır. Hayvanların hangi şartlarda hangi ortamlarda yaşadığını, beslenme türlerini, üremelerini, doğada her türlü hareketlerini inceleyen bilim dalı zoolojidir.

2- Botanik: Bitki türleri üzerinde araştırma yapan bilim dalıdır. Biyocoğrafya, yeryüzündeki bitkiler üzerinde araştırma yaparken bu bilimden faydalanır. Bitkilerin tomurcuklanması, fotosentez olayları gibi bir çok alanlarda inceleme ve araştırmalar yapar.

3- Antropoloji: Irk bilimidir yani insanların tüm genetik yapılarını ve bu yapılara uygun olarak hangi ırka ait olup hangi dönemlerde yaşadığı konusunda bilgilerin araştırmasını yapar ve sonuçlara ulaşır.

58
51
102
116
57
48
64
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.