Doğru haber ne demektir, kimlerin verdiği habere inanırsınız

Doğru haber ne demektir, kimlerin verdiği habere inanırsınız
Doğru haber ne demektir, kimlerin verdiği habere inanırsınız, sizce bir haberin doğru olmasının ölçütleri nelerdir?

Soru : Doğru haber ne demektir, kimlerin verdiği habere inanırsınız?

Cevap : Doğru haber, güvenilir ve kaynağı sağlam olan habere denilir. Ben ailemin güvendiğim arkadaşlarımın ve öğretmenlerimin verdiği haberlere güvenirim.

Doğru Haber; yalan olmayan, tarafsız olarak sadece gerçekleri ifade eden bilgileri içeren ve aktaran mesajlara doğru haber denir.

Soru : Sizce bir haberin doğru olmasının ölçütleri nelerdir?

Cevap : Haberin doğru olmasının başlıca ölçütü bir gün sonra yalan olduğunun ortaya çıkmamasıdır. Akşam TV'de haber dinliyorsun veya günlük gazete okuyorsun bir saat sonra haberin yalan olduğu anlaşılıyor. Bu durum 3-5 kez tekrar ederse bu haber kaynağı doğru haber kaynağı değildir.

Ölçütleri sıralayacak olursak; haber kaynağımız güvenilir kişiler olmalı, yalan söyleyen kişilerden doğru haber gelmez, haberin doğruluğu için farklı bir kaynaktan kontrol yapılmalıdır.

Kimlerin verdiği haberle inanırsınız

  • Güvenilir kişilerin aktardığı haberlere
  • Olayı görmüş kişilerin aktardığı haberlere
  • Güzel ahlaklı kişilerin haberlerine
  • Akıllı kişilerin
  • Tanıdığım kişilerin
  • Çıkar peşinde koşmayan kişilerin
  • Aynı haberi söyleyen güvenilir toplulukların getirdiği haberlere inanırım.

Etkinlik

İnsanın aklını kullanmasının nedenleriyle ilgili boş bırakılan yerleri edindiğiniz bilgiler doğrultusunda tamamlayınız.
İslam aklı kullanmayı teşvik eder. Çünkü insan;

  • Selim akıl ile doğru bilgiyi elde edebilir.
  • Olayların sebeplerini selim akıl ile bulur.
  • Selim akıl insanın her türlü hareketine anlam kazandırır
  • İlahi öğütler karşısında yükümlülük ve sorumluluk altına girmesini sağlayan selim akıldır
  • İnsan selim akıl ile Allah’ın üstünlüğünü, ilmini ve sonsuz gücünü tanıyabilir
  • Selim akıl sahipleri içinde bulunduğu durumdan ders çıkarabilir.

Sonuç olarak İslam’da selim akıl bilginin en önemli kaynaklarından biridir. Onun için İslam dini, insanın özgür bir şekilde düşünmesini ister ve selim aklın önündeki tüm engelleri kaldırır. Düşünmeyi, araştırmayı ve doğru bilgiye ulaşmayı emreder.

Etkinlik

“İbrahim, babası Âzer’e: Birtakım putları ilahlar ediniyorsun? Doğrusu ben seni de kavmini de apaçık bir sapıklık içinde görüyorum, demişti. Böylece biz, kesin iman edenlerden olması için İbrahim’e göklerin ve yerin melekûtunu (hükümranlığını) gösteriyorduk. Gecenin karanlığı onu kaplayınca bir yıldız gördü. ‘Bu mu benim Rabb’im!’ dedi. Yıldız batınca, batanları sevmem, dedi. Ay’ı doğarken görünce, ‘Bu mu benim Rabb’im!’, dedi. O da batınca, Rabb’im bana doğru yolu göstermezse elbette yoldan sapan topluluklardan olurum, dedi. Güneşi doğarken görünce de “Bu mu imiş benim Rabb’im! Bu, hepsinden de büyük!’, dedi. O da batınca, dedi ki: Ey kavmim! Ben sizin (Allah’a) ortak koştuğunuz şeylerden uzağım.” (En’âm suresi, 74-78. ayetler.) Yukarıdaki ayetleri Kur’an’ın selim aklı kullanmaya ve bilgiye verdiği önem açısından değerlendiriniz.

623
1180
510
533
541
524
1449
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum