Doğu Anadolu’daki volkanik dağlar

Doğu Anadolu’daki volkanik dağlar
Doğu Anadolu’daki volkanik dağlar hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ülkemiz volkanik hareketliliğin olduğu bir coğrafyada bulunmaktadır. Batıdan doğuya doğru bu volkanik hareketlilik şiddetini arttırarak devam etmektedir. Doğu Anadolu’daki volkanik dağlar da bunun en büyük göstergesidir. Türkiye’de deprem bölgelerinin bulunmasının en büyük nedenlerinden biri de budur.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan volkanik dağlar şu şekildedir:

  • Tendürek
  • Süphan
  • Nemrut
  • Küçük Ağrı
  • Büyük Ağrı

Bu dağlar Van gölünün kuzeyinde bir fay hattı üzerinde yer almıştır. Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı dağı bu dağ sırasının kuzeydoğu ucunda yer alır.

1. Ağrı Dağı: 1203km2’lik alan içerisinde kuruludur. İki kütle halindedir. Küçük Ağrı 3896 cm yük. Büyük Ağrı ise 5137m yüksekliğe sahiptir.
2. Tendürek Dağı: Yüksekliği 3533 m’dir Çaldıran ilk Doğu beyazıt arasında bulunur.
3. Süphan dağı: Yüksekliği 4058 m’dir (Bitlis)
4. Nemrut Dağı: Bitlis de yer alır. Van gölü varlığını bu dağa borçludur. Nemrut Dağı şimdiki görünümünü son volkanik patlama ve çökmeden sonra kazanmıştır. son patlama sonucunda dağın tepe noktası yok olmuş ve krater olmuştur. Birkaç kraterin birleşmesiyle kalderalar oluşmuştur.
Ayrıca; Kargapazarı, Dumlu ve Bingöl dağları volkanik yapılı dağlardır.

3
9
1
0
4
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.