Doğu Cephesi’nde elde edilen zaferin kazanımları neler olmuştur

Doğu Cephesi’nde elde edilen zaferin kazanımları neler olmuştur
Doğu Cephesi’nde elde edilen zaferin kazanımları neler olmuştur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Doğu Cephesi açıldı ve savaş ile ilgili çeşitli görev dağılımlarından sonra, kaybettiğimiz bölgelerden Muş ve Bitlis geri verildi. Doğu Cephesinde elde edilen zafer sayesinde Gümrü Anlaşması imzalandı. Yani aslında bu sorunun yanıtı, Gümrü Anlaşmasının sonuçlarındaki kazanımlarımız ne olmuştur şeklinde düşünülmelidir.

3 Aralık 1920 tarihinde imzalanan Gümrü Antlaşması ile Doğu Cephesindeki savaş bitmiştir. Doğu Cephesine kazanılan savaş ve yapılan antlaşma T.B.M.M. Hükumetinin yaptığı ilk antlaşmadır.

Bu antlaşmanın maddelerinden birisi Ermenilerin Serv Antlaşmasındaki isteklerinden vazgeçtiğini kabul etmesidir.

Bu cephede elde edilen zafer insanların umutlarını arttırmıştır. İnsanların kafaların olan kurtuluşun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sorularını ortadan kaldırmıştır.

Bu moral ile kurtuluş için çalışmalar hızlandırılmıştır. Doğu Cephesinde olan Osmanlının dağıtılmayan tek ordusu olan 15. kolordunun bazı birlikleri ve silahları batı cephesine kaydırılmıştır.

Türk toplumunun üzerinde olan savaşları kaybetmek korkusu Çanakkale Savaşı ile aşılırken Doğu Cephesindeki zafer bunu daha da arttırmıştır.

Doğu Cephesindeki savaşlardan sonra Sovyetler Birliği ile imzalanan antlaşma ve sonrasında T.B.M.M. Hükumetine yardım etmeleri sağlanmıştır.

Doğu cephesinde elde edilen zaferin kazanımlarını maddeler halinde yazmaya çalışalım:

  • Alınan ilk bölge Kars ilimiz olmuştur.
  • Ermenilere karşı zafer kazandık.
  • Doğu Cephesinin güçlenmesi ile Batı ve Güney cepheleri de güçlenmiş oldu
  • Ermeniler Sevr'i tanımayacaklar şeklindeki bir madde Gümrü Anlaşmasınca imzalandı.
  • Ermeniler Osmanlı'ya karşı planlar yürütmeyecek şeklinde kararlar alınmıştır yine Gümrü Anlaşmasında.

11
11
11
11
11
18
56
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.