Dokumacılık, bakırcılık, çinicilik, ahşap işçiliği ile ilgili araştırma

Dokumacılık, bakırcılık, çinicilik, ahşap işçiliği ile ilgili araştırma
Geleneksel el sanatlarımızdan olan dokumacılık, bakırcılık, çinicilik, ahşap işçiliği ile ilgili araştırmayı yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Dokuma, atkı ve çözgü ipliklerinin dikey açı yapacak şekilde, birbirinin altından, üstünden geçirilmesiyle ortaya çıkan düz yüzeyli üründür. Dokumacılık, yapım teknikleri, kullanılan araçlara göre; mekikli, kirkitli, mekiksiz olarak üç grupta incelenebilir. Mekikli dokumalar gücüler yardımıyla gruplar halindeki çözgüler arasında oluşturulan aralıktan, atkı ipinin mekikle geçirilmesi sonucunda elde edilen düz yüzeyli dokumalardır.

Bakırcılık bakırdan eşya yapma sanatıdır. Ev eşyası olarak üreticilik azalmış olup süs eşyası şeklinde yapılmaktadır. Kazan, testi, leğen, tas, tencere, tava, sahan, bakraç, mangal, ibrik, tepsi, saksılık ürünleri dövme ve sıvama tekniği ile yapılmaktadır. Sıvamacılık, sıvama makinelerinde yapılır. Bakırcılık bakırdan eşya yapma sanatıdır. Ev eşyası olarak üreticilik azalmış olup süs eşyası şeklinde yapılmaktadır. Kazan, testi, leğen, tas, tencere, tava, sahan, bakraç, mangal, ibrik, tepsi, saksılık ürünleri dövme ve sıvama tekniği ile yapılmaktadır. Sıvamacılık, sıvama makinelerinde yapılır.

Çini, toprağın pişirilmeden önce şekil verilip kap-kacak, tabak, vazo, sürahi vb. eşya üretilmesine dayalı bir el sanatıdır. Seramik sır, seramik bir gövdeye ateşleme yoluyla kaynaştırılan bir camsı maddenin geçirimsiz tabakası veya kaplamasıdır. Sır, bir öğeyi renklendirmek, süslemek veya su geçirmez hale getirmek için kullanılabilir.

Ahşap işçiliği, marangozluk, ahşap oyma gibi ahşap’dan öğe üretme faaliyeti veya becerisi.

4611
1319
4607
1345
1150
2089
3528
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum