Domates güvesi nedir

Domates güvesi nedir
Güney Afrika domates güvesinin larvası, Tuta absoluta, yaprağa, gövdeye ve meyvelere delerek girer ve uygulama yapılmamış bitkilerde %50-100 arasında hasat kaybı şeklinde ekonomik zarar verir. Tuta absoluta Güney Afrika'nın yerel türüdür.

Güney Amerika Güvesi Nedir

Latince “Tuta absoluta Meyr” olarak bilinen Güney Amerika güvesi koyu renkte olup, üzerinde siyah lekeler bulunuyor. Bu güve türü genellikle domates, patlıcan, biber ve patates gibi sebzelerde bulunuyor. 13 kez yumurtlama yapabilen ve her seferinde 260 adete kadar yumurta bırakabilen bu güve türü, insan sağlığı için oldukça zararlı.

Tuta absoluta Güney Afrika'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan 2009 yılında Türkiye'ye giriş yaptı. 2010 yılında Türkiye'deki domates üretimine çok büyük zarar verdi. Tuta 14 derece sıcaklıkta 72 günde, 27 derece sıcaklıkta 24 günde evresini tamamlıyor. Yılda 4 kez yumurtluyor ve her seferinde 250 yumurta bırakıyor. Tuta ile mücadele öncelikle kimyasal ilaçla değil biyolojik mücadele yöntemiyle yapılmalı. İlk olarak seramıza dikeceğimiz fidelerin, seraya zararlı taşımadığından emin olacağız. Sera girişine çift kapı yapacağız. Sera girişlerini ve havalandırma boşluklarını mutlaka tülle kapatacağız. Enfekte olmuş bitki kısımlarını sera içinden hemen çıkarın. Dışarıda imha edin. Bitki atıklarını zaman kaybetmeden seradan uzaklaştırıp imha etmek zorundayız. Sera içinde feromon, ışık ve yapışkan tuzaklar kullanılmalı. Kısacası tuta sorunu yaşamak istemeyen bir üretici, seranın tüm hava boşluklarını kapatmalı. Tüm bunların yanında tutanın yumurtasını yiyen 'Nesidiocoris tenuis ' adlı faydalı böcek ile mücadele yapılabilmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.