Dönencelerin yerlerini belirleyen etmen nedir

Dönencelerin yerlerini belirleyen etmen nedir
Dönencelerin yerlerini belirleyen etmen nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dönenceler Oğlak ve Yengeç dönencesi olmak üzere 2’ye ayrılır, bu iki dönence Ekvator’un üstünde Yengeç, altında yani Güney Yarımkürede Oğlak dönencesidir. Bu dönencelerin yerlerini belirleyen etken yer ekseninin eğikliği ile ilgilidir.

Her iki yarımkürede güneş ışınlarının en dik açı ile alabileceği enlemleri belirlemektedirler. Bunlar 23′ 27′ olarak bilinmektedir, her iki dönence içinde aynıdır.

Dönencelerin yerleri, yer ekseninin eğikliğine bağlı olarak belirlenir. Her iki yarımkürede, güneş ışınlarını dik açıyla en son alabilen noktaları belirleyen enlemlerdir. Kuzey Yarımküre’de belirlenene (23°27′) “Yengeç Dönencesi”, Güney Yarımküre’de belirlenene ise “Oğlak Dönencesi” (23° 27′) denir.

273
270
456
121
68
76
128
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.