Dönme ve dönerek öteleme hareketi yapan cismin, kinetik enerjisinin bağlı olduğu değişkenleri ve birimlerini ayrı ayrı yazınız

Dönme ve dönerek öteleme hareketi yapan cismin, kinetik enerjisinin bağlı olduğu değişkenleri ve birimlerini ayrı ayrı yazınız
Dönme ve dönerek öteleme hareketi yapan cismin, kinetik enerjisinin bağlı olduğu değişkenleri ve birimlerini ayrı ayrı yazınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Dönme ve dönerek öteleme hareketi yapan cismin, kinetik enerjisinin bağlı olduğu değişkenleri ve birimlerini ayrı ayrı yazınız

Ödev cevabı kısaca : Dönme ve dönerek öteleme hareketi yapan cisimlerin kinetik enerjisi, hareketin türüne bağlı olarak farklı değişkenlere ve birimlere sahiptir. Dönme hareketi için kinetik enerji, cismin açısal hızı (ω) ve momenti (I) ile ilişkilidir. Açısal hız, biriminin radyan/saniye olduğu ölçüde cismin dönme hızını temsil ederken, moment (inertial moment) biriminin kilogram metrekare (kg⋅m2) olduğu ölçüde cismin kütlesinin ve şeklinin dönme eğilimini ifade eder. Dönme hareketi için kinetik enerji formülü KEdönme = 1/2​Iω2 şeklindedir.

Dönerek öteleme hareketi için ise kinetik enerji, cismin doğrusal hızı (v) ve kütle (m) ile ilişkilidir. Doğrusal hız, biriminin metre/saniye olduğu ölçüde cismin öteleme hızını ifade ederken, kütle biriminin kilogram (kg) olduğu ölçüde cismin kütlesini temsil eder. Dönerek öteleme hareketi için kinetik enerji formülü KEdonerek oteleme​= 1/​2mv2 şeklindedir. Her iki durumda da kinetik enerji, cismin hareket türüne göre değişen değişkenlere ve birimlere bağlı olarak hesaplanır.

Dönme Hareketi İçin:

  1. Açısal Hız (ω): Birim: radyan/saniyeradyan/saniye
  2. İnertial Moment (I): Birim: kg⋅m2

KEdönme​ = 1/2​Iω2

Dönerek Öteleme Hareketi İçin:

  1. Doğrusal Hız (v): Birim: metre/saniyemetre/saniye
  2. Kütle (m): Birim: kg

KEdönerek öteleme ​= 1/1​mv2

Her iki durumda da kinetik enerji, cismin kütle ve hareketin hızı veya açısal hız gibi faktörlere bağlıdır.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.