Dört Halife Dönemi’nde siyasi alanlarda hangi gelişmeler yaşanmıştır

Dört Halife Dönemi’nde siyasi alanlarda hangi gelişmeler yaşanmıştır
Dört Halife Dönemi’nde siyasi alanlarda hangi gelişmeler yaşanmıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hz. Ebubekir (r.a.) Döneminde Irak ve Suriye fetihlerine başlanmıştır. Yalancı Peygamberler ortadan kaldırılmıştır. Kuran kitap haline getirilmiş ve Yemame’de çok sayıda hafız şehit edilmiştir. Hz. Ebubekir Dönemi’nde yeni kurumlara ihtiyaç duyulmadığı için idari yapıda büyük bir değişikliğe gidilmemiş, ancak daha önce var olmayan halifelik, Hz. Ebubekir’le birlikte bir kurum hâline gelmiştir. Sahabelerle görüşüp bir vasiyet yazdırarak Hz. Ömer’in kendi yerine halife seçilmesini istemiştir.

Hz. Ömer (r.a.) Döneminde Suriye’nin fethi tamamlandı. Kudüs, Filistin, Antakya ve Halep fethedildi. Irak’ın fethi tamamlandı. İran ve Msıır fethedildi. Ülke eyaletlere ayrıldı ve başlarına valiler atandı. Fethedilen yerlerde ikta sistemi uygulanmaya başladı. Hz. Ömer’in halifelik dönemi İslam Devleti’nin teşkilatlandığı dönem olmuştur. Bu dönemde İslam ülkesinin sınırlarının genişlemesine bağlı olarak siyasi hâkimiyet alanı büyümüş ve nüfus artmıştır. Bunun üzerine ülke toprakları yönetim birimlerine ayrılarak illere valiler atanmıştır. Toplanan vergiler sistemli hâle getirilmiş ve İslam Devleti’nin hazinesi yani Beytü’l-mâl oluşturulmuştur.

Hz. Osman (r.a.) Döneminde Kıbrıs fethedildi. Harezm ve Horasan fethedildi. Azerbaycan ve Gürcistan fethedildi. Tunus fethedildi. İlk İslam donanması kuruldu.

Hz. Ali (r.a.) Döneminde başkent Medine’den Küfe’ye taşınmıştır. Cemel Savaşı, Sıffin Savaşı yapılmıştır. Hakem Olayı’ndan sonra Müslümanlar, siyasal gruplara ayrılmıştır. Hz. Ali’nin şehit edilmesi ile dört halife dönemi kapandı. Hz. Ali, kendini iç karışıklıkların içinde bulmuştur. İlk icraat olarak Hz. Osman zamanındaki olaylara sebep olduklarını düşündüğü valileri görevlerinden alıp yerlerine yenilerini atamıştır. Fakat görevden alınan bu valiler, Hz. Osman’ın katillerinin bulunarak cezalandırılmamasını bahane ederek Hz. Ali’ye muhalif bir grup oluşturmuştur.

84
667
34
47
33
34
138
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.