Dört halifenin seçimle göreve gelmelerinin siyasi hayata etkileri

Dört halifenin seçimle göreve gelmelerinin siyasi hayata etkileri
Dört halifenin seçimle göreve gelmelerinin siyasi hayata etkileri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dört halife dönemi, Peygamber (a.s.)’ın vefatından sonra gerçekleşen siyasi düzenin adıdır. Hz. Ebubekir (r.a.), Hz. Ömer (r.a.), Hz. Osman (r.a.) ve Hz. Ali (r.a.) halifeler olarak seçilmiştir. Halifeler, Peygamber (a.s.)’ın işareti ve sahabenin önde gelen isimlerinin kanaatiyle seçilmiştir.

Dört halifenin seçimle göreve gelmesi, İslam siyasi hayatında da önemli bir yere sahiptir. İslam siyasi hayatında hükümdarların seçimle iş başa gelmesi, halife seçimlerinin önde gelen isimlerin şura kararıyla belirlenmesi böylece bir sahabe uygulaması olarak benimsenmiştir.

Halifelik, birçok devletin eline geçmiş ve en son Osmanlı Devleti’nde kalarak cumhuriyetin ilan edilmesiyle ortadan kaldırılmıştır. 

Dört halifenin seçimle göreve gelmesi, halife seçimlerinin önde gelen isimlerin iştişare edilerek, şura kararıyla belirlenmesi demokratik ortamın temellerinin atılmasını sağlamış. Halifeliğin saltanata dönüşmesini engellemiştir. Bu nedenle bu dönem “İslam Tarihinin Cumhuriyet Dönemi” olarak adlandırılmıştır.

  • Halifeliğin saltanata dönmesi önlenmiştir.
  • Demokratik bir ortamın temelleri atılmıştır
  • Halifelerin tüm halkın benimsediği bir yöneticinin başta olması sağlanmıştır.
  • İktidar savaşlarının yaşanması azalmıştır.
  • Halkın yönetime katılması ve kendi hür iradesiyle yöneticileri seçmeleri sağlanmıştır.
  • Diğer krallıkla yönetilen ülkelerden farklı olduğu gösterilmiştir.

1
18
1
16
60
5
31
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.