Dört Kardeştiler kitap özeti - Gülten Dayıoğlu

Dört Kardeştiler kitap özeti - Gülten Dayıoğlu
Gülten Dayıoğlu Dört Kardeştiler kitap özeti, kitabının yazarı, konusu, ana fikri ve karakterleri hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dört Kardeştiler Kitap Özeti

Anneleri vefat eden dört kardeşe korucu olan babaları bakmakta ve kardeşler de dedelerinin yanında kalmaktadır. En büyüğü Feten sonra Habibe sonra Döndü ve en küçüğü ise Yaşar olarak hayata tutunmaya çalışan kardeşlerin başından birçok olay geçmektedir.

Feten aile büyüğü gibi davranmakta ve her seferinde çocukların ihtiyacı karşılamak için mücadele vermektedir. Babaları da dedelerine emanet ettiği çocukların her türlü sıkıntısını aydan aya çözmeye çalışırmış. Bir gün babalarının da öldüğünü haber eden çocuklar dedelerine daha da çok bağlanmışlardır. Dedeleri her türlü ihtiyaçlarını karşılarken vakit geçmektedir.

Dedelerinin de vefat ettiğini öğrenen çocuklar geçim sıkıntısı çekmeye başlar. Köye bir komutan gelir, çocuk lazım olduğunu ileri sürer. Habibe ve Döndü’yü köyün muhtarı komutana verir. Böylece onlar için de zorlu hayat başlar. Çocuk ihtiyacı devam etmektedir. Yaşar da bu arada büyümekte be ihtiyaçları da farklılaşmaktadır. Yaşar bütün olayların farkında olarak hayat mücadelesini bir şekilde sürdürmektedir.

Bir daha ki sefere komutan Feten’i de götürür. Feten çok zor şartlar altında hayatını kazanmaya devam eder. Dört kardeş artık dağılmıştır. Yaşar da kendi halinde kalmıştır. Habibe ve Döndü kardeşlerden de haber yoktur. Anne, baba ve dedelerini kaybeden çocukların hayata her yönüyle tutunma çabası samimi bir dille ortaya konmaktadır. Aileyi çekip çeviren en büyük kardeş olarak Feten’dir.

Bütün kayıplara rağmen dört kardeş hayata tutunmaya deva eder. Bazıları iyi yerlere gelirler. Ailesiz yaşamak onları ilk bakışta yalnız gibi göstermektedir. Fakat güçlü ve dirayetli olanlar hayatta kalmaktadır.

Kitabın konusu:

Anneleri ve babaları öldükten sonra hayatta kalmaya çalışan dört kardeşin yaşadıkları anlatılıyor.

Kitabın Ana Fikri / Ana Düşüncesi:

Hayatta tutunulacak ip kalmadıkça yani bir büyük olmadıkça hayat çok zorlaşır.

Kitapla ilgili kısa bilgiler

Kitap on üç bölümden oluşmaktadır. Toplam 160 sayfadır. Genellikle iki kişinin karşılıklı diyaloglarını ve anlatıcının diyalog arası konuya girişini benimseyen basit bir anlatım içerir.

Kitabın kişileri ve karakterleri

Feten: Annesi ve babası öldükten sonra kardeşlerine bakmakla yükümlü çalışkan, sevilen bir kızdır. Romanın başkahramanıdır.
Hasibe Kadın: Feten’in annesidir. Dördüncü çocuğunu doğurduktan sonra hastalanarak ölmüştür.
Salih: Feten’in babasıdır. Köyün koruluğundan sorumludur.
Dede: Yetim ve öksüzlerin dedesidir. Çocukların başında duran ve onlara göz kulak olandır.

Habibe: Feten’den sonra dünyaya gelen evin ikinci evladıdır.
Döndü: Evin üçüncü kızıdır. Ablası Habibe ile birlikte besleme verilir.
Yaşar: Evin en küçük bireyidir. Feten’e çok düşündü. Onu annesinin yerine koymuştur.
Nevzer Kadın: Yılmaz ailesinin yardımsever komşusudur. Ayrıca Yaşar’ın süt annesidir.
Muhtar: Dedenin torunları emanet ettiği kişidir.

Ahmet Ağa: Feten ve Yaşar’a işveren yardımsever kişidir.
Arif: Feten’in arkadaşıdır. Aynı zamanda Ahmet Ağa’nın da oğludur.
Azmi Bey: Mal müdürüdür. Muhtar’ın aracılığıyla Feten’i besleme olarak yanına alır ve İstanbul’a, evine, götürür.
Güler Hanım: Azmi Bey’in karısıdır. Feten’e şiddet gösteren ve yangında yaralanmasına sebep olan kişidir.
Sibel: Azmi Bey ve Güler Hanım’ın çocuğudur. Şımarık ve annesinden korkusunda dolayı yalanlar söyleyen öğrencidir.

1069
784
1572
116
103
115
228
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum