Dört temel kuvvet nedir

Dört temel kuvvet nedir
Dört temel kuvvet nedir, evren ve doğadaki temel kuvvetler nelerdir, 4 temel kuvvet sıralaması nasıldır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Güçlü nükleer kuvvet, zayıf nükleer kuvvet, elektromanyetik kuvvet ve kütle çekim kuvvetidir.

Güçlü nükleer kuvvet, atomun çekirdeğinde bulunan proton ve nötronların bir arada durmasını sağlayan bir çekim kuvvetidir. Dört temel kuvvet içinde en güçlü olan kuvvettir. Etki alanı çekirdek boyutlarındadır.

Zayıf nükleer kuvvet, atom çekirdeğinin kararsız olmasına neden olan kuvvettir ve kısa menzilli bir kuvvettir.

Elektromanyetik kuvvet yüklü cisimler arasında oluşan kuvvettir. Atomun yapısındaki proton ile elektronlar arasında ve mıknatıslar arasında oluşan elektromanyetik kuvvet, temas gerektirmeyen bir kuvvettir. Zayıf bir kuvvet olmakla birlikte menzili çok büyüktür.

Kütle çekim kuvveti; kütlelerin büyüklüğü ile doğru kütleler arasındaki uzaklığın karesi ile ters orantılı olarak değişir. Ay yüzeyindeki bir cisme etki eden çekim kuvveti Dünya’dakinden daha küçüktür çünkü Ay’ın kütlesi Dünya’dan daha küçüktür. Dünya yüzeyinden uzaklaştıkça kütle çekim kuvveti azalır.

2
1
2
1
2
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.