Dost acı söyler atasözünün anlamı

Dost acı söyler atasözünün anlamı
Dost acı söyler, dost olan kimse dostundan gerçeği saklamaz, dostunun kusurunu, yanlışını acı da olsa söyler, dostunu uyarır, dostun acı sözü iyilik içindir.

Kişiler arasındaki ilişkilerde bazı unsurlar yüze vurmak tarafları incitebilir. Bu sebeple aralarında sıkı dostluklar bulunmayan insanlar hem karşısındakini kırmamak ve utandırmamak, hem de kendisini eleştirdiğini gösterip de düşmanlığını kazanmamak için onun kusurlarını görmezden gelirler. Oysa gerçek dostlar, karşısındakinin iyiliğini istediklerinden her türlü eleştiriyi yaparlar. Ta ki dostu kusurlarını düzeltsin ve başkalarına karşı eksikli olmasın. Ama gerçekleri söylemek kişilere ağır geldiği için bir dostun eleştirel sözleri acı kabul edilir. Unutmamalıdır ki yapıcı acı söz, boş iyi sözden üstündür.

Kişiler, iyiliklerini düşündükleri dostlarını tenkit ederken, bu atasözüyle fikirlerini kuvvetlendirirler.

Bir insanın dostu; en sevdiği arkadaşı, sırdaşı, can arkadaşı en güvendiği biridir. Arkadaşlarının en iyi olmasını en güzel bir şekilde yaşamasını isterler. Kişiler dostlarıyla hem sevincini hem de üzüntülerini paylaşırlar. Bu nedenle bir kişinin dostu ondan olan tüm eksiklikleri, kusurları, yanlışlıkları yüzüne söyler. Bunun için çekinmez. Arkadaşı bu hatalarını düzeltip iyi insan olsun ister. Tek isteği olabilir o da arkadaşının yanlışlarını düzeltmek, acı da olsa gerçekten haberdar olmasını sağlamaktır. Bu nedenle dost acı bir söz söylediğinde amacının iyiliğimiz olduğunu kavrayıp ona kırılmamalıyız.
Dostumuz kusurumuzu düzeltmek ister sadece. Bunu da yalnızca dost bilinen insanlar yapar.

Dostlar, kişinin en yakınlardan olan ve hayatını şekillendiren kişilerdir. Gerçek dostlar söyleyeceklerini asla saklamaz. Arkadaşının mutlu iken mutsuz olacağını dahi bilseler bunu saklamazlar. Dost herkesin ihtiyacı olan kişilerdir.

Ana fikir : Dost, kişinin iyiliğini istediği için, kusurlarımızı söylemekten çekinmez.

Bu konu ile ilgili kompozisyon yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Etiketler :
107
241
125
71
52
37
323
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum