Dostluk ile ilgili söylenmiş atasözlerimiz

Dostluk ile ilgili söylenmiş atasözlerimiz
Dostluk ile ilgili söylenmiş atasözlerimiz nelerdir, bu konuda sizlere örnek atasözleri ve kısaca anlamlarını yayınlayacağız.

Abdalın dostluğu köy görününceye kadar; çıkarı dolayısıyla yakınlık gösteren kimse, işini yürütecek başkalarını bulduğunda sizinle ilgisini keser.
Aç ile dost olayım diyen peşin karnını doyursun; yakınlık kurduğumuz kimsenin sağlama olanağı bulunmayan şeyi, ondan beklemeden kendimiz elde etmeye çalışmalıyız.

Açma sırrını dostuna, dostunun dostu vardır o da söyler dostuna; bir sır en yakın dosta bile söylenmemelidir.
Akıllı düşman akılsız dosttan hayırlıdır; akılsız kimse iyi niyetli olsa dahi yaptığı işin ne gibi kötü sonuçlar doğuracağını hesap edemediğinden dostuna bilmeyerek fenalık edebilir, akıllı düşmanın yapacağı kötülükse akıl yoluyla sezilir ve gereken tedbir alınabilir.

Akil isen açma sırrın dostuna, çünkü dostun dostu vardır, o da söyler dostuna; bir sır en yakın dosta bile söylenmemelidir.
Aslan postunda, gönül dostunda; canlı, cansız her şeyin bir yakışığı vardır, insan onları bu durumda görmek ister.
Ata dost gibi bakmalı, düşman gibi binmeli; Çalışanlarınızı iyi beslerseniz onun gücü artar ve daha verimli işler yapar.

Ayıpsız yar arayan (dost isteyen), yarsız (dostsuz) kalır; kusursuz eş veya iş olmayacağı için böyle özellikte insan arayan eşsiz veya işsiz kalır.
Cahilin dostluğundan arifin düşmanlığı yeğdir; akılsız kimse iyi niyetli olsa dahi yaptığı işin ne gibi kötü sonuçlar doğuracağını hesap edemediğinden dostuna bilmeyerek fenalık edebilir, akıllı düşmanın yapacağı kötülükse akıl yoluyla sezilir ve gereken tedbir alınabilir.

Bin dost az, bir düşman çok; dostun ne denli çok olursa olsun onlardan zarar gelmez ama bir tek düşmanın olsa hep zarar görme tehlikesi içerisinde yaşarsın.
Deli dostun olacağına akıllı düşmanın olsun; akılsız kimse iyi niyetli olsa dahi yaptığı işin ne gibi kötü sonuçlar doğuracağını hesap edemediğinden dostuna bilmeyerek fenalık edebilir, akıllı düşmanın yapacağı kötülükse akıl yoluyla sezilir ve gereken tedbir alınabilir.

Dost acı söyler; yakınlarımız, eksikliklerimizi çekinmeden söylerler.
Dost ağlatır, düşman güldürür; dost olan kimsenin söylediği söz, acı da olsa insanın iyiliği içindir.

Dost sözü acıdır; yakınlarımız, eksikliklerimizi çekinmeden söylerler.
Parayla dost bulunmaz; para kazanmayı bildiği hâlde dost kazanmayı bilmediği için sevilmeyen, sayılmayan nice insan vardır.

4066
671
1641
468
588
685
3874
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum