DSÖ’ye göre günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı ile ülkemizdeki miktarı karşılaştırınız

DSÖ’ye göre günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı ile ülkemizdeki miktarı karşılaştırınız
DSÖ’ye göre günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı ile ülkemizdeki miktarı karşılaştırınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tuzla ilgili olarak önerilen değerler kişi başına günlük ortalama 5 gr. civarındadır. Ancak ülkemizdeki günlük tuz tüketim miktarı 15 gr. civarındadır. Ülkemizde tuz tüketimine ilişkin DSÖ’nün önermiş olduğu miktarın 3 katı kadar bir miktar var. Bu da tehlikenin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor.

Aşırı tuz tüketimi birtakım haslıkları meydana getirmekte ya da var olan rahatsızlıkları tetiklemektedir; mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıkları gibi rahatsızlıklar tuzdan kaynaklanan hastalıklardan sadece birkaçıdır. Günlük alınan tuz miktarının 1 gr. azaltılması olası felçleri ve kalp krizlerini ciddi oranda azaltacağı belirtilmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, şeker hastalığı ve kemik erimesinden korunmak amacıyla günlük tüketilmesi gereken tuz miktarının 5 gram yaklaşık 1 çay kaşığı geçmemesi gerektiğini önerdiğini belirterek, "Dünyada birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de tuz tüketimi hala fazladır. Günlük tuz tüketimi 5 gramdan az olmalıdır. Yüksek sodyum tüketimi, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve inme riskini arttırmaktadır. Sodyumun ana kaynağı yemeklerle tüketilen tuzdur. Dünyada ortalama tuz tüketimi ise 9-12 gram arasındadır ve günlük tüketilmesi gereken miktarın yaklaşık 2 katıdır. Her gün 5 gram altında tuz tüketimi, kan basıncını düşürmeye kardiyovasküler hastalık, inme ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur. Eğer tuz tüketimi hedef değerlere düşürülürse her yıl yaklaşık olarak 2.5 milyon ölüm önlenebilir.

3
2
2
2
3
4
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.