Dua, tevhit, şükür, sevap, günah, helal ve haram kavramlarının anlamı

Dua, tevhit, şükür, sevap, günah, helal ve haram kavramlarının anlamı
Dua, tevhit, şükür, sevap, günah, helal ve haram kavramlarının anlamı nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dua; Allahü teâlâ’ya yalvarmak ondan istemek sonsuz gücü ile bize her türlü sıkıntımızda destek olmasını istemektir.

Tevhit: Allah’ı (c.c.) zatında, sıfatlarında ve fillerinde birlemeye; O’nun tek ve eşsiz olduğuna inanmaya, O’na hiçbir şeyi eş koşmadan ibadeti sadece Allah (c.c.) için yapmaya tevhit denir

Şükür: Sahip olduğumuz nimetleri bize verdiği için Allah’a (c.c.) teşekkür etmek, ona şükran ve minnet duygularımızı ifade etmektir

Günah: Dinin emir ve yasaklarına aykırı olarak yapılan söz, iş ve davranışlara denir.

Helal: Dinimizin kullanılmasına, yapılmasına, yenilip içilmesine izin verdiği şeylere denir.

Haram: Dinimizce yasaklanmış olan iş ve davranışlara denir. İslam dini, kişinin ve toplumun huzurunu, mutluluğunu hedefler.

Sevap: Allah’ın (c.c.), güzel iş ve davranışlarda bulunanlara vereceği karşılığa ve mükâfata sevap denir.

Rabb’imizin (c.c.) emrettiği davranışları yapan kişi sevap kazanır. Mesela dinimize göre namaz kılmak, oruç tutmak, zor durumda olan kişilere, engellilere yardım etmek, misafire ikramda bulunmak, insanlara güzel söz söylemek sevaptır. Kur’an’da, “Eğer onlar, iman edip Allah’ın emirlerine karşı gelmekten sakınmış olsalardı Allah katında kazanacakları sevap kendileri için daha hayırlı olacaktı. Keşke bilselerdi!” (Bakara suresi, 103. ayet.) buyrulur.

19960
7337
10858
3449
3105
3199
11047
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
36 Yorum