Dünya ilk oluştuğunda da günümüzdeki gibi miydi

Dünya ilk oluştuğunda da günümüzdeki gibi miydi
Dünya ilk oluştuğunda da günümüzdeki gibi miydi bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dünyanın ilk zamanlarında ise yaklaşık 225 milyon yıl önce, bu kıtalar birleşmiş haldeydi ve dünyanın bu haline Pangea adı verilir. Pangea'nın etrafını saran ve dünyanın geri kalanını kaplayan okyanusa ise bilim adamları tarafından Panthalassic Okyanusu adı verilmiştir.

135 milyon yıl önce ise Pangea kıtası bölünmüştür ve Lavrasya ile Gondvana kıtaları oluşmuştur. Lavrasya, bugünkü Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarını, Gondvana ise Güney Amerika ve Afrika kıtalarını kapsıyordu.

İnsanlar ilk ortaya çıktıkları andan itibaren dünyanın nasıl oluştuğunu merak etmişler ve bunun cevabını aramışlardır. Bu soruya cevap arayan bilim insanları tarih boyunca farklı görüş ve düşünceler ileri sürmüşlerdir. Ortaya konulmaya çalışılan cevaplar genel olarak iki yaklaşımın etrafında şekillenmiştir. Bunlardan ilki 16001ü yıllarda Isaac Nevvton tarafından ortaya konulan evrenin hareketsizliği veya bir başlangıcının olmadığı görüşüdür.

Üzerinde yaşamımızı devam ettirdiğimiz Dünya yaklaşık olarak 4.54 milyar yıl önce oluşmuştur. Çevremize baktığımızda hareketsizmiş gibi görünen Dünya sürekli olarak hareket eden ve değişim içerisinde olan bir yapıya sahiptir. Üzerinde yaşarken çevremizde gördüğümüz dağların, ovaların, platoların hiç değişmediğini düşünürüz ancak gerçekte bunlar sürekli olarak değişmektedir çünkü çevremizde yaşanan değişimler insan ömrü ile kıyaslandığında çok yavaş bir şekilde gelişmektedir. Dünyayı şekillendiren iki temel kuvvet vardır. Birincisi yer şekillerini yapan ve kaynağını yerin iç kısmından alan iç kuvvetlerdir. Orojenez (dağ oluşumu), epirojenez (kıta oluşumu), seizma (deprem) ve volkanizma dır. Yeryüzünü şekillendiren diğer güç ise kaynağını güneşten alan ve yer şekillerini yok eden dış kuvvetlerdir.

0
2
0
1
1
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.