Dünya üzerinde her yerde ağırlığımız aynı büyüklükte midir

Dünya üzerinde her yerde ağırlığımız aynı büyüklükte midir
Dünya üzerinde her yerde ağırlığımız aynı büyüklükte midir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hayır, değildir. Dünyanın şekli geogittir. Yani ekvatordan şişkin, kutuplardan baskın. Ekvator ve kutupların, yerin merkezine olan uzaklıkları farklıdır ve dolayısıyla buralarda uygulanan yer çekimi kuvvetleri farklıdır. Kutuplarda daha fazla yer çekimi uygulanmakta iken, ekvatorda daha azdır. Bu sebeple ağırlık, dünyanın her yerinde aynı değildir.

Ağırlık, dünya üzerindeki her şeye etki eden yer çekimi kuvveti olarak tanımlanır. Yani bir cismin kütlesi hep aynı iken, ağırlık yer çekimi ivmesine göre değişkenlik gösterir.

Dinamometre ile ölçülen bir cismin ağırlığı, kutuplara gittikçe artarken; Ekvatora yaklaştıkça ağırlıkta azalma görülür. Ayrıca yerin merkezine doğru gittiğimizde ağırlıkta farklılık görürüz. Yer merkezine ne kadar yaklaşılırsa ağırlık o oranda azalır. 

Ağırlığı G ile gösterirsek formülümüz: G = m * yer çekimi ivmesi olarak bulunur. Yer çekimi ivmesine bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini buradan da anlayabiliriz. Sadece Dünya üzerinde değil, Dünyadan çıktığımızda da ağırlığımız değişmektedir. Örneğin Ay'a giden bir kişinin ağırlığı dünyadakine kıyasla 6 kat daha hafiftir.

4
100
1
0
1
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.