Dünya üzerindeki tatlı su kaynakları

Dünya üzerindeki tatlı su kaynakları
Dünya üzerindeki tatlı su kaynaklarını sınıflandırınız, tatlı su kaynaklarının yüzde kaçı kullanılabilir su kaynağıdır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tatlı su, deniz suyuna nazaran az miktarda tuz ve diğer çözülmüş katıları barındıran su. Tatlı su kavramı genellikle suyun içilebilir kimyasal özelliklere sahip olduğunu anlatmaktadır. Ekolojik döngü ile doğada oluşabileceği gibi insan yapımı gölet ve sarnıçlarda biriktirme, damıtma yoluyla da elde edilebilir.

Yeryüzünün yüzeye yakın katmanlarında ya da yüzeyinde, doğal süreç içerisinde yağmur ve eriyen kar sularından oluşabileceği gibi, yüzey altı (yeryüzünün dış katmanı, Yerkabuğu) içerisinde yine doğal süreçte damıtılıp arındırılmış suyun tekrar yeryüzüne çıkması ya da çıkarılması ile de elde edilebilir. Tatlı su kaynakları olarak;

  • Yer altı suları,
  • Kaynak suları,
  • Akarsular,
  • Göl ve göletler,
  • Denizler sayılabilir.

Tatlı su, içerisinde yeryüzünün dış katmanlarında bulunan tamamen çözünmüş mineraller ve ayrıca %1'den daha az miktarda çözünmüş tuz barındırabilir.

Dünyanın yüzde 70'i suyla kaplı ve bu suyun miktarı 1.386.000.000 kilometre küp. Bu miktar değişmediği halde su sorunu neden kaynaklanıyor?

Bu suyun yüzde 97,5'i tuzlu su olduğundan insan tüketimine uygun değil. Hem dünya nüfusu hem de sıcaklığı arttığı için tatlı su sorunu yaşanıyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.