Dünya ve Ay arasındaki hareket ilişkisini, bu ilişkinin yol açtığı sonuçları ve bunların günlük hayata etkisi

Dünya ve Ay arasındaki hareket ilişkisini, bu ilişkinin yol açtığı sonuçları ve bunların günlük hayata etkisi
Dünya ve Ay arasındaki hareket ilişkisini, bu ilişkinin yol açtığı sonuçları ve bunların günlük hayata etkisi hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Güneş tutulması sırasında Dünya’nın bir bölümü, gündüz vakti olmasına rağmen güneş ışınlarını alamaz ve gün ortasında gece olmuşçasına bir karanlık yaşanır. Birkaç dakika süren bu doğa olayının nedeni, Ay’ın Dünya ile Güneş’in arasına girmesi ve güneş ışınlarının Dünya’ya ulaşmasını engellemesidir. Güneş tutulması sırasında Dünya’nın bir bölümünde Ay’ın gölgesi oluşur. Ay, Dünya etrafında bir yılda 12 kez dolanır. Her bir dolanım bir ay olarak adlandırılır. Dolayısıyla Ay, Dünya ile Güneş arasına bir yıl içerisinde 12 kez girerek yeni ay evrelerini oluşturur. Ancak Ay’ın Dünya etrafındaki her dolanımında Güneş, Dünya ve Ay aynı doğrultuda bulunmaz. Böylece her yeni ay evresinde Güneş tutulması gerçekleşmez. Güneş, Dünya ve Ay’ın aynı doğrultuda olduğu dönemlerde Güneş tutulması gözlenir.

Dünyanın 2 çeşit hareketi vardır. kendi ekseninde dönerken bir yandan da güneş etrafında dolanır.

Ay da dünya gibi hareket halindedir. Ay'ın 3 çeşit hareketi vardır.

  • Ay kendi ekseninde döner.
  • Dünyanın etrafında dolanır.
  • Dünya'nın yörüngesinde olduğundan Dünya güneşin etrafında dolanırken ay da dünya ile birlikte güneşin etrafında dolanır.

Ay dünyanın çevresini yaklaşık 29 günde dolanır. Bunun sonucunda Dünya’dan Ay’a bakıldığında Ay’ın farklı evreleri görülür. Ayrıca ay, dünyanın etrafında yörüngesinde dolanırken bazen dünyadan uzaklaşır, bazen dünyaya yaklaşır. Bunun sonucunda gel-git olayı meydana gelir, deniz suları yükselir ve alçalır.

Dünya ile birlikte Güneş etrafında dolanırken zaman zaman Güneş ve Ay tutulması meydana gelir.

838
4271
1328
1152
649
847
4251
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.