Dünya’nın birebir ölçülerinde bir haritası hazırlanmış olsaydı kullanılabilirliği nasıl olurdu

Dünya’nın birebir ölçülerinde bir haritası hazırlanmış olsaydı kullanılabilirliği nasıl olurdu
Dünya’nın birebir ölçülerinde bir haritası hazırlanmış olsaydı kullanılabilirliği nasıl olurdu bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kullanışlı olamazdı. Çünkü haritanın hedefi dünyayı veya bölgeyi bütün olarak görebilmeyi sağlamaktır. Çünkü yapılacakları planlamak daha kolay olmaktadır.

  • Haritanın tamamen dünya yüzeyini birebir yapma şansı olamaz çünkü eğik küre şeklin düzlem ortamına aktarılması problem olmaktadır.
  • Büyük bir haritanın taşınması ve hesaplamalarda kullanılması sorun olacaktır.
  • Bütün detayların yapılması zaman alacaktır.

Harita konusunda bilgilere bakacak olursak:

Dünya yüzeyinde yapılan haritaların bir tek hedef vardır. O da dünya yüzeyindeki bir noktayı düzlem üzerine çizerek bilgi vermektir.

Belli standartlar kullanılarak yapılan haritalarda bölgeye ait bütün dikkat çeken unsurlar kullanılabilmektedir.

Dünya küre olarak kabul edile gelmiştir. Küre bir yapının yani eğriliğin hakim olduğu bir yapının düzlem üzerine resmedilmesine HARİTA PROJEKSİYONU denir.

Harita üzerinde öncelikle paralel ve meridyenler çizilir. Sonrasında ise yeryüzüne ait bilgiler yerleştirilmeye başlanır. Yeryüzünde bulunan mesafelerin belli bir ölçü içinde verilmesi ve bütün çizimin bu ölçüme göre yapılması gerekmektedir.

Eğimlerin belirlenmesi için izohips eğrisi kullanılabilir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.