Dünya’nın dönüşünü neden hissedemiyoruz

Dünya’nın dönüşünü neden hissedemiyoruz
Dünya’nın dönüşünü neden hissedemiyoruz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dünyamız kendi ekseni çevresindeki bir tam turunu 24 saatte tamamlar. Gezegenimizin çevresi Ekvator’da yaklaşık 40.000 kilometre uzunluğunda olduğundan, Dünya’nın dönme hızı saatte yaklaşık 1650 kilometreyle en yüksek burada olur. Yani Ekvator’daki bir kişi durduğu yerde Dünya’yla birlikte saniyede yaklaşık 460 metre yol alır. Dünya’nın yerçekimiyle yüzeyde tutulan her şey, onunla birlikte hareket eder. Buna insanlar, okyanuslar hatta atmosfer de dâhil!.. İşte bizim de Dünya’nın üzerinde, onunla birlikte aynı hızda hareket ediyor olmamız ve Dünya’nın dönüş hızının hemen hemen hiç değişmemesi bu dönüşü hissetmemizi engeller.

Bunu şöyle de açıklayabiliriz: Sabit bir hızla, çok düzgün bir yolda giden bir otomobilin içinde olduğunuzu düşünün. Otomobilden dışarı bakmadığınız sürece otomobilin hareket ettiğini hissetmezsiniz bile. Otomobil fren yaptığındaysa dışarı bakmasanız da bunu fark edersiniz. Oysa gezegenimizin dönüş hızında bir otomobilin hızında olduğu gibi değişiklikler olmaz. Bu nedenle de hareket ettiğini anlayamayız. Ancak dönüş hızı aniden artsaydı ya da azalsaydı gezegenimizin hareket ettiğini de kesinlikle hissederdik.

1
0
1
0
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.