E ile başlayan kaç ilimiz var

E ile başlayan kaç ilimiz var
Türkiye'de E harfi ile başlayan kaç il vardır, E harfi ile başlayan illerimiz, E ile başlayan şehirler hangi bölgelerdedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkiye'de ''E'' harfi ile başlayan toplam 5 tane il bulunmaktadır. Bu iller aşağıdaki gibidir;

  • Edirne,
  • Elazığ,
  • Erzincan,
  • Erzurum,
  • Eskişehir.

Erzurum ve Eskişehir aynı zamanda büyükşehirdir.

E ile başlayan illeri kısaca tanıyalım

Eskişehir, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi beşinci şehridir. 1993 yılında çıkarılan kanunla Büyükşehir Belediyesi olmuştur. Ortasından Porsuk Çayı geçen şehir, içerisinde Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nin bulunması nedeniyle bir öğrenci kenti görünümündedir. Eskişehir ili, güneyden Afyonkarahisar'ın Emirdağ ve İnsaniye; güneydoğudan Konya'nın Yunak; doğudan Ankara'nın Polatlı, Nallıhan ve Beypazarı; kuzeybatıdan Bolu'nun Göyük; batıdan Bilecik'in Gölpazarı, Söğüt, Bozüyük ilçeleri ve Kütahya ile çevrelenmiş durumdadır. Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında 29-32 derece doğu boylamları ile 39-40 derece kuzey enlemleri arasında yer almaktadır Eskişehir’in yüzölçümü 13.652 km²’dir. En Yüksek dağı 1825 metre ile Türkmendağı Tepesidir.

Edirne, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nin Trakya yakasında yer alan, doğuda Kırklareli ve Tekirdağ, güneyde Çanakkale ve Ege Denizi, batıda Evros (Yunanistan) ve kuzeyde Hasköy (Bulgaristan) ile çevrili ildir.

Erzurum,Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi dokuzuncu şehridir. 2019 itibarıyla 762.062 kişilik nüfusa sahiptir ve 999 kişi göç vermiştir. Nüfus bakımından Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük üçüncü ilidir. Denizden yüksekliği yaklaşık 1900 m olan Erzurum, tarihin ilk dönemlerinden beri yerleşim yeridir. Erzurum 25.330 kilometrelik yüzölçümü ve 9 komşu ili ile en çok komşusu olan ilidir, Yüzölçümü ile Konya, Sivas ve Ankara'nın ardından 4. il olan Erzurum, 9 komşu ile ile yine 9 komşu ile sahip olan Ankara ve Konya ile Türkiye'de birinciliği paylaşıyor. Erzurum'un sınır komşusu iller şunlardır; kuzeyinde Rize ve Artvin, batısında Bayburt ve Erzincan,
Güneyinde Bingöl ve Muş, Doğusunda Ardahan, Kars ve Ağrı illeri bulunmaktadır.

Elazığ; eski adları ile: Harput, Mamüret'ül Aziz, El-Aziz, El-Azık), Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde Yukarı Fırat Havzasında bulunan, on bir ilçeden oluşan il. Konumu itibarıyla; ili doğudan Bingöl, kuzeyden Keban Baraj Gölü aracılığıyla Tunceli, batı ve güneybatıdan Karakaya Baraj Gölü vasıtasıyla Malatya illerinin arazileri çevrelemektedir. İlin sınırları 8.327 km²'si kara, 826 km²'si baraj ve doğal göl olmak üzere toplam 9153 km²'lik alanı kapsamaktadır.

Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde 39 02'- 40 05' kuzey enlemleri ile 38 16'- 40 45' doğu boylamları arasında yer alan, dokuz ilçeden oluşan bir il. Bunlar Merkez, Refahiye, Kemah, Kemaliye, Tercan, Çayırlı, İliç, Otlukbeli ve Üzümlü'dür. Kuzeyinde, Giresun, Bayburt, Gümüşhane; batısında Sivas; doğusunda Erzurum ve Bingöl; güneyinde ise Tunceli, Malatya ve Elazığ illeri bulunmaktadır. Tarihi ipek yolunun üzerinde yer alır.

E harfi ile başlayan iller hangi bölgelerde

Marmara bölgesinde olan iller, Edirne,
Doğu Anadolu bölgesinde olan iller, Erzurum, Elazığ ve Erzincan.
İç Anadolu bölgesinde olan iller, Eskişehir.

9
47
4
3
32
13
15
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.