Edep bir tac imiş Nur-i Hûda’dan / Giy ol tacı, emin ol her beladan beyitte edep ile bela arasında nasıl bir ilişki kurulmuştur

Edep bir tac imiş Nur-i Hûda’dan / Giy ol tacı, emin ol her beladan beyitte edep ile bela arasında nasıl bir ilişki kurulmuştur
Edep bir tac imiş Nur-i Hûda’dan / Giy ol tacı, emin ol her beladan beyitte edep ile bela arasında nasıl bir ilişki kurulmuştur konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : “Edep bir tac imiş Nur-i Hûda’dan
Giy ol tacı, emin ol her beladan.”
Nâbi
(N. Ahmet Özalp, Bilgelikler Divanı, s. 189.)
Yukarıdaki beyitte edep ile bela arasında nasıl bir ilişki kurulmuştur? Arkadaşlarınızla konuşunuz.

Ödev cevabı kısaca : Bu beyitte edep ve bela arasında sembolik bir ilişki kurulmuş gibi görünüyor. Beyitte edep, "Nur-i Hûda'dan" yani Allah'ın aydınlığından gelen bir tac olarak tasvir edilmiştir. Tac, genellikle hükümdarların veya kraliyet ailesinin giydiği bir simge olarak düşünülür. Edep, ahlaki erdemleri, iyi davranışları ve Allah'a karşı saygıyı temsil eder.

Diğer yandan "emin ol her beladan" ifadesi, edebin bir kişiyi belalardan koruyan bir koruyucu tac gibi işlev gördüğünü ima ediyor. Yani edep sahibi bir kişi, iyi ahlakı ve doğru davranışlarıyla, olumsuz sonuçlardan kaçınabilir ve korunabilir. Bu beyitte edebin kişiyi olumsuz sonuçlardan, belalardan koruduğu düşünülmekte ve ahlaki değerlerin insanları olumlu bir şekilde etkileyip onları koruyabileceği vurgulanmaktadır.

114
120
76
71
75
75
120
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.