Ege Yunan medeniyeti
Yunan medeniyetinin temellerini atan Dorlar Yunanistan’da polis adı verilen şehir devletleri kurdular. Bu devletlerden biri olan Atina’daki yöneticilerden Solon, doğuştan gelen soyluluğu kaldırdı. Klistenes ise bütün yurttaşlara devlet yönetimine katılma hakkı tanıdı. Böylece Yunan şehir devletleri demokrasinin ilk uygulamalarına sahne oldu. Deniz ticaretine önem veren Yunanlar ticari ilişkiler sırasında Fenike alfabesini öğrendiler. Bu alfabeye bazı yeni harfler ekleyerek kendi alfabelerini oluşturdular. Ayrıca tanrıları için her dört yılda bir olimpiyat adıyla bilinen yarışmalar düzenlediler. Ege ve Yunan medeniyetini kuranlar özgür düşüncenin ve pozitif bilimlerin gelişmesine önemli katkılarda bulundular. Tales, Heraklit, Sokrates, Platon ve Aristoteles felsefe alanındaki çalışmalarıyla iz bıraktılar. Pisagor matematik, Heredot tarih, Hipokrat ise tıp bilimine katkıda bulunan Yunan bilginler olarak tarihe geçtiler.
- Ege ve Yunan Uygarlığı Girit, Yunanistan, Makedonya, Trakya ve Batı Anadolu’da yaşayan toplulukların oluşturduğu bir uygarlıktır.
- Ege ve Yunan Uygarlığı ilk olarak Girit adasında kurulmuştur.
- MÖ 2 binde Anadolu’dan gelen Akalar (Mikenler), Yunanistan’ın Mora yarımadası’na yerleştiler. Akalar, Kral Agamemnon zamanında boğazların egemenliği için Truvalılarla savaşmıştır. Bu savaş, Homeros’un İlyada(İliada) Destanı’nın konusu olmuştur.
- Aka egemenliğine MÖ XII. yüzyılda Dorlar son verdiler.
- Dorların egemenliği döneminde Yunanistan’da “polis” adı verilen şehirler kuruldu. Bunların en önemlileri Atina, Isparta, Korint, Tebai ve Larisa idi.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.