Eğitim hakkı

Eğitim hakkı
Eğitim hakkı nedir, ücretsiz eğitim hakkı kaç yıldır, eğitim hakkının nasıl kullanıldığı konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Eğitim hakkı, her insanın temelde sahip olduğu haklardan biridir. Kız, erkek ayrılmadan herkesin eğitim hakkı bulunmaktadır. Ülkemizde de eğitim hakkı herkes tarafından olmasa da çoğunluk tarafından kullanılmaktadır. Öğrenciler okullara giderek eğitim almakta, hatta okul kitapları devlet tarafından karşılanmaktadır. Ancak bazı çocuklar maddi imkansızlıktan veya işlerde çalıştırılmalarından dolayı eğitim haklarını kullanamamaktadır.

Hepimiz doğuştan bazı haklara sahibiz. Bu hakları güvenlik hakkı, barınma hakkı, sağlıklı yaşam hakkı, korunma hakkı, barınma hakkı gibi sıralayabiliriz. Eğitim hakkı ise bu haklardan yalnızca birisidir.

Türkiye Cumhuriyeti'nde eğitim hakkı devlet okullarında 12 yıl boyunca zorunlu ve ücretsizdir.

Ülkemizde eğitim sistemi 4+4+4 şeklindedir. Yani ilkokul 4 yıl, ortaokul 4 yıl, lise 4 yıl olarak okunur.

Çocuk Hakları Sözleşmesi çocukların eğitim hakkının fırsat eşitliği temelinde gerçekleşmesi gerektiğini düzenleyerek, bu bağlamda devletleri sorumlu tutuyor. Bunları arasında,

  • Çocuklara ücretsiz zorunlu eğitim sağlamak,
  • Ortaöğretimi genel ve mesleki olmak üzere çeşitli biçimlerde örgütleyerek tüm çocuklara açık bulundurmak,
  • Uygun bütün araçları kullanarak yüksek öğrenimi yetenekleri doğrultusunda tüm çocuklara açık duruma getirmek,
  • Eğitim ve meslek seçimine ilişkin bilgi ve rehberliği bütün çocuklara ulaştırmak,
  • Okulu terk oranlarını azaltmak,
  • Okul disiplininin çocuğun onur ve saygınlığı ile bağdaşır biçimde uygulanmasını sağlamak görevi yer alıyor.

15150
8279
14070
3464
3459
4801
17036
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
36 Yorum