Ehl-i beyt, hatemü’n-nebiyyin, tebliğ, tebyin, teşri, temsil ve üsve-i hasene kavramlarının anlamları

Ehl-i beyt, hatemü’n-nebiyyin, tebliğ, tebyin, teşri, temsil ve üsve-i hasene kavramlarının anlamları
Ehl-i beyt, hatemü’n-nebiyyin, tebliğ, tebyin, teşri, temsil ve üsve-i hasene kavramlarının anlamları hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ehl-i Beyt: Peygamberimizin ailesi, “Ev halkı” anlamına gelen Ehl-i beyt (ehlü’l-beyt) terkibi ev sahibiyle onun eşini, çocuklarını, torunları ve yakın akrabalarını kapsamına alır. Câhiliye devri Arap toplumunda kabilenin hâkim ailesini ifade eden Ehl-i beyt tabiri, İslâmî dönemden itibaren günümüze kadar sadece Hz. Peygamber’in ailesi ve soyu mânasına gelen bir terim olmuştur. 
Hatemü’n-nebiyyin: Hz. Peygamber’in son peygamber olması

Tebliğ: Allah’tan aldığı vahyi insanlara ulaştırması Sözlükte “bir şeyi veya bir haberi ulaştırmak” anlamındaki teblîğ kelâm ilminde “peygamberlerin yükümlü olduğu tebliğ görevi, onların vahiy yoluyla aldıkları bilgiyi insanlara ulaştırması” demektir 
Tebyin: Vahyi insanların anlayacağı şekilde açıklaması

Teşri: Dinde hüküm koyması. Sözlükte “ev yola açık olmak, sokak üzerinde bulunmak” anlamındaki şer‘ kökünden türeyen teşrî‘ “evi yol üzerinde kurmak, kapısını yola doğru açmak” demektir
Temsil: Dini emirleri yaparak göstermesi
Üsve-i Hasene: Güzel ahlak üzerine olması

159
21
140
23
22
73
320
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.