Ekonomideki değişim unsurlarının zamana göre karşılaştırılması

Ekonomideki değişim unsurlarının zamana göre karşılaştırılması
Ekonomideki değişim unsurlarının zamana göre karşılaştırılması hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kaynakların toplum gereksinimlerine ve isteklerine bağlı olarak üretilmesi olarak adlandırılan ekonomi, değişen dünyamızda bugünden çok farklı olacaktır. Küreselleşme ve yüksek teknolojilere bağlı olarak ticari örgütlenme artacak, dünya büyük bir pazar hâline gelecektir. Yeni sisteme ayak uyduran firmalar ve ülkeler, gelişimlerini devam ettirirken bunu sağlayamayanlarda küreselleşmeye bağlı olarak işsizlik ve fakirlik artacaktır.

Değişim UnsuruEski EkonomiGünümüz ve Geleceğin
Ekonomisine
Üretim ve rekabet alanıUlusalGlobal
Büyümeyi belirleyen faktörSermaye, iş gücüYenilik, icatlar ve bilgi
Teknolojiyi belirleyen faktörMakineleşmeDijitalleşme
AR-GE’ye verilen önemDüşük, ortaYüksek
Gerekli eğitimMesleki diplomaya yönelikYaşam boyu öğrenim
İstihdamın doğasıİstikrarlıRisk ve fırsatlarla dolu
Beşerî sermayeÜretim odaklıMüşteri odaklı
İş gücüÖnemliDaha az önemli
İş gücü yapısıKalifiye değil veya belirli
bir alanda uzman
Bilgi, tecrübe ve çok yönlü
beceri sahibi, yenilikçi, yaratıcı
Sektörel yapıTarım ve sanayi sektörü ağırlıklıHizmet sektörü ağırlıklı

Yeni ekonomide dijital dönemin getirdiği yenilikler önemli rol oynamaktadır. Yeni ekonomide üretici ve tüketici arasındaki aracılar, dijital iletişim ağları sebebiyle ortadan kalkacaktır. Aracı işletmeler, yeni işlevler üstlenmez ve kişiler buna yeni değerler atfetmez ise geçerliliklerini yitireceklerdir.

Dijital veriler üzerine kurulmuş bir ekonominin ilkesi, yenilik ve yaratıcılıktır. Günümüzün rekabetçi ortamında başarıyı sağlamak için yaratıcı fikir ve yaklaşımlar ile yeni ürünler ortaya konulmalıdır. Yeni ekonomide eğer başarılı bir ürün geliştirilmiş ve piyasaya sürülmüş ise bu ürünün daha gelişmiş bir modelinin üretilip ilk ürünün popülerliğinin azaltılması hedeflenir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.