Ekonomik bağımsızlık neden önemlidir

Ekonomik bağımsızlık neden önemlidir
Ekonomik bağımsızlık neden önemlidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bağımsızlık; Siyasi ekonomik kültürel alanlarda özgür olmak başka devletlere bağlı olmamaktır Devletin iç ve dış ilişkilerde istediği gibi hareket edebilmesidir.

İster birey düzeyinde olsun ister devlet, ister ekonomik bağımsızlık olsun ister farklı bir alanda, bağımsızlık kesinlikle ulaşılması gereken bir şeydir. Hiçbir şeye bağımlı olmadan yaşayabilmek, gelinebilecek en önemli noktalardan bir tanesidir.

Ekonomik bağımsızlığa gelince, bir insanın ya da geniş kapsamda düşündüğümüzde bir devletin bağımsız olabilmesi demek, istediklerini başkalarına hesap vermeden yapabilme imkanı bulması anlamına gelir. Bağımsız olamadığımızda, alacağımız kararlar, uygulamak istediğimiz eylemlerde her seferinde bağımlı olduğumuz kişi, merci, kuruluş ya da devletten onay almamız gerekmekte bu da gelişmenin önünü tıkayabilmektedir.

Bence ekonomik olarak bağımlı olarak yaşamaktansa fakir fakat ekonomik olarak bağımsız olarak yaşamak çok daha onurlu ve yapılması gereken şeydir.

İzmir İktisat Kongresi ile ilgili bilgi toplayınız.

“Ekonomideki cehaletimiz, siyasetteki başıboşluğumuzla el birliği etmiş ve milletimizi kemirmiş, kemirmiştir. Çocuklarımızın doğduğu günden itibaren boğazına yabancı sütü dökersek, yabancı bez ve pamuklarına sarıp yine yabancı beşiğine yatırırsak, ayağındaki patiğinden, başındaki mavi nazar boncuğuna ve elindeki teneke parçasına kadar yabancı malından yaparsak, Avrupa’da çakılmış dört tahtadan ibaret olan sandalyeler en ücra yerlere kadar girerse ve üstüne bir de kulaklarına benim oğlum paşa olacak gibi ninni söyleyerek uyutturucu telkin yaparsak, büyüdükten sonra doğaldır ki üzerinde ve çevresinde artarak yabancı mallar bulunacak ve paralarımız akıp gidecektir”

Karabekir Paşa eğitim ve öğretim, ülkenin genel durumundan pek farklı olmadığı gibi belli bir kesim bu alanda kalkınmanın ancak İstanbul’dan olabileceğini düşünmektedir. Böyle bir düşüncenin yanlış sonuçlar ortaya çıkaracağını gören K. Karabekir, tahsil ve terbiye sistemimizin, ilim müesseselerimizin kuruluş yerlerinin yanlış olduğunu, usullerinin eksik olduğunu ve yeterli gelmediğini belirtirken, kalkınmanın sendelemek olmadığını dile getirmektedir. İlave olarak diğer taraftan İstanbul’da bulunan çok az sayıda insanın münevver geçindiğini fakat diğer taraftan okulsuz ve eğitimsiz büyük bir gençliğin bulunduğunu da gözden ırak tutmayan Paşa, gençler arasında bu ikiliğin aydınlar ile halk arasında da mevcut olduğuna temas eder.

0
0
0
11
1
1
43
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.