Ekosistemde biyoçeşitliliğin önemi nedir

Ekosistemde biyoçeşitliliğin önemi nedir
Ekosistemde biyoçeşitliliğin önemi nedir, biyoçeşitliliğin ekosistemin devamlılığı açısından önemi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Belli bir bölgedeki bitki ve hayvan türlerinin ve çeşitlerinin sayıca zenginliğine biyolojik çeşitlilik adı verilir. Yeryüzünde coğrafi şartlar dünyanın her yerinde aynı olmadığı için birbirinden farklı özelliklere sahip hayvan ve bitki türleri ile mikroorganizmalar kendilerine uygun alanlarda yaşarlar ve yayılış gösterirler. Bir bölgede bitki ve hayvan türleri ne kadar çok ise biyoçeşitlilik de o kadar zengin olur. Her ekosistemin kendine özgü olan biyoçeşitliliği doğal bir zenginliktir. Bir ülkedeki bitki ve hayvan türleri o ülkenin zenginliği olduğu gibi dünyanın da zenginliği olarak kabul edilir.

Biyoçeşitlilik

Genetik Çeşitlilik Bir tür içindeki bireylerin sahip olduğu kalıtsal özelliğin çeşitliliğini ifade eder.
Tür Çeşitliliği Belli bir bölgedeki, alandaki ya da tüm dünyadaki türlerin çeşitliliğini ifade eder.
Ekosistem Çeşitliliği Bir ekolojik ünitede birbirleriyle ilişki içinde bulunan tüm canlı organizmalar topluluğu ve fiziksel çevrenin oluşturduğu bütünü tanımlar.
Ekolojik Olaylar ve İşlevler Çeşitliliği Tür, gen ve ekosistem çeşitliliğine bağlıdır.

Bitki çeşitliliğinin sağladığı faydalar: Bitkiler erozyonu önler, havayı temizler, toprak yoğunluğunu giderir ve toprağa organik maddeler kazandırır. aynı zamanda hayvanlara beslenme ve barınma ortamı sağlamaktadır. Böylelikle ekosistemde devamlılık sağlar. Özellikle ülkemizde meşe, çam, palamut, ardıç, kavak gibi ağaçlar ormancılık alanında da fayda sağlamaktadır. İğde, ahlat, delice, melengiç, hünnap, yonca, üvez, mürdümlük, çitlenbik ve acur gibi meyve ve sebzelerde tıp alanında fayda sağlamaktadır.

Hayvan çeşitliliğinin sağladığı faydalar: İnsanlar günümüze kadar hayvanları taşımacılık alanında, beslenmede, giyimde ve tıp alanında kullanmışlardır. Ayrıca bazı böcekler bitkilerin tozlaşmasını sağlayarak bitki örtüsünün yaşamını sürdürmesini ve eko sistemin devamlılığını sağlanmasında rol oynamaktadır. Bir çok böcek türü aynı zamanda diğer hayvanlar için besin kaynağıdır. İnek, koyun, keçi ve sığır gibi türler hayvancılıkla ilgili fayda sağlarken, levrek, kefal ve alabalık gibi türlerde balıkçılıkla ilgili fayda sağlamaktadır.

Ekosistem çeşitliliğinin faydaları: Teknolojik gelişmeler ve değişen yaşam koşulları nedeniyle stres altındaki insanlar kendilerini doğada dinlendirmek arzusundadır. Eko sistem iklim ve besin döngüsünün devamlılığını içermektedir. Ekosistemde biyolojik çeşitliliğin korunmasın enerji akışının ve besin zincirinin devamlılığını sağlamaktadır.

8
119
141
12
8
9
33
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.