Ekosistemdeki besin zinciri içerisinde yer alan birincil tüketicilerin özellikleri nelerdir

Ekosistemdeki besin zinciri içerisinde yer alan birincil tüketicilerin özellikleri nelerdir
Ekosistemdeki besin zinciri içerisinde yer alan birincil tüketicilerin özellikleri nelerdir, bu canlılara örnekler veriniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Doğadaki bazı canlılar diğer canlıları besin olarak kullanır. Aynı zamanda o canlılar da başka canlılar tarafından besin olarak değerlendirilir. Canlıların birbirlerini tüketmeleri üzerinden oluşmuş olan zincir ise besin zinciri olarak bilinmektedir.

Genel olarak besin zinciri 3 ayrı kategori kapsamında ele alınır. Bunlar arasında üretici, tüketici ve ayrıştırıcı yer almaktadır. Böylece farklı katmanları üzerinden sıralanmış olan canlılar, doğanın etkin bir şekilde dengede kalmasına olanak tanır. Bu sebepten dolayı besin piramidi içerisinde yer alan tüm canlılar her birinin önemi oldukça büyüktür. Bir türün tamamen yok olması zincirin hasar görmesine ciddi oranda sebep olabilmektedir.

Besin zinciri özellikleri nelerdir

Besin zinciri tüketici ve üretici ile ayrıştırıcı kapsamında 3 değişik kategori üzerinden değerlendirilir. Bu doğrultuda üreticiler besin zincirinin ilk sırasında yer alır. Yani bitkilerdir. Fotosentez üzerinden kendi besin kaynaklarını üreterek yaşamlarını sürdürürler. İkinci sırada ise et ya da otla beslenen canlılar yer alır. Son olarak ise ayrıştırıcılar ölmüş hayvan ve bitki artıklarını kullanmak suretiyle parçalayarak onları yeniden doğaya kazandıran mikroorganizmalardır. Yani ayrıştırıcılar olarak bilinirler. Her bir kategori içerisinde hayvanlar yaşamın sorunsuz şekilde işlemesini ve devam etmesine imkan vermektedir.

Örnekler ile kısaca besin zinciri

Örnek üzerinden anlatmak gerekirse besin zinciri bir piramit şeklinde ele alınır. Bu doğrultuda birinci katta üreticiler yer alır. İkinci katta ise ot ile beslenen otçul canlılar bulunur. Üçüncü kat et ile beslenen yani ikinci kattaki canlıları besin kaynağı olarak kullanan etçiller yer alır. Son katmanda ise yırtıcılar bulunur. Her bir katmanda bulunan canlılar bir alt katmandaki canlıyı besin olarak kullanır ve bu bir döngü yaratır. Bu döngü içerisinde doğa düzenli şekilde yaşamını sürdürür. Katmanlarda üzerinde farklı türler bulunur ve aynı sıralamada kesinlikle bulunmazlar. Besin zincirinin tükenmeden doğadaki yaşama devam ettirmesine en önemli olanağı tanırlar.

Birincil tüketici nedir

Yalnızca bitkilerle beslenen canlılara birincil tüketici denir. Yani bitkilerle beslenen otçul canlılar.

Birincil tüketici besin zinciri örnekler:

Keçi, koyun, manda, at, eşek, geyik, fil, zebra, antilop, panda, ayı, kanguru, ördek, kaz, tavuk, hindi, güvercin, serçe, kumru, kanarya, muhabbetkuşu, papağan, saka, bıldırcın, zürafa, kaplumbağa, deve, tapir, okapi, gergedan, su aygırı, lama, bizon, kunduz, fare, sincap, domuz, koala, denizayısı, papağan, goril, maymun, şempanze, iguana, ceylan, kapibara, babun, kelebek, arı, çekirge, karınca, tırtıl, güve, salyangoz, solucan, kırkayak.

İkincil tüketici nedir

Birincil tüketicilerle beslenen canlılara ikincil tüketici denir. Yani otçullar ile beslenen etçil canlılar.

İkincil tüketici besin zinciri örnekler:

Çita, jaguar, puma, panter, kurt, kedi, köpek, vaşak, sırtlan, tilki, çakal, rakun, yılan, timsah, kartal, atmaca, şahin, doğan, yalıçapkını, kırlangıç, baykuş, ağaçkakan, kokarca, mirket, peygamberdevesi, balık.

Üçüncül tüketim nedir

İkincil tüketicilerle beslenen canlılara üçüncül tüketici denir. Yani etçiller ile beslenen etçil canlılar.

Üçüncül tüketici besin zincirine örnekler:

Bu grupta ikincil gruptan canlılarda bulunur.
Aslan, kaplan, leopar, pelikan, yılan, kartal, köpekbalığı, balina, yunus balığı.

2
28
4
0
2
2
22
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.