Ekosistemi oluşturan cansız faktörler

Ekosistemi oluşturan cansız faktörler
Ekosistemi oluşturan cansız faktörler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ekosistemdeki cansız varlıklar, fiziksel ve kimyasal faktörlerden oluşur.
Fiziksel Faktörler
Cansız çevreyi oluşturan sıcaklık, ışık, nem miktarı, hava, su, yer şekilleri, toprak, kayaçlar canlı türlerinin coğrafi dağılışında ve miktarında belirleyici faktörlerdir. Her organizmanın yaşamını sürdürebileceği kimyasal ve fiziksel koşullar bellidir. Fiziksel faktörlerdeki değişmeler, canlıların yaşamlarını, yeryüzündeki coğrafi dağılışlarını ve miktarlarını etkilemektedir.

Kimyasal Faktörler
Ekosistemin canlı ögeleri kimyasallar olmadan yaşayamazlar. Doğadaki kimyasal maddelerin kaynağı atmosfer, hidrosfer ve litosferdir. Kimyasal ögeler, organik maddeler ve inorganik maddeler olarak ikiye ayrılır.

Organik maddeler
Doğada bol miktarda organik (canlı kökenli) madde bulunur. Karbonhidratlar, proteinler, yağlar ve vitaminler gibi organik moleküllerin kökeni canlılar olup ve temel çatısını karbon atomları oluşturur. Canlılarda enerji kaynağı ve yapı maddesi olarak kullanılır.

İnorganik maddeler
Canlıların yaşadığı ortamda değişik inorganik madde ya da bileşikler ekosistemin cansız öğelerinin önemli bir kısmını oluşturur. Karbon, hidrojen, fosfor, nitrojen, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi bir kısım inorganik maddeler, canlıların yaşamı için oldukça önemlidir. Besin olarak kullanılan inorganik maddeler olan "mineraller ve su" sindirilemezler. Bunlar düzenleyici maddelerdir enerji vermezler.

0
1
111
1
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.