Ekvator’dan kutuplara gidildikçe sıcaklık neden düzenli bir şekilde azalmaz

Ekvator’dan kutuplara gidildikçe sıcaklık neden düzenli bir şekilde azalmaz
Ekvator’dan kutuplara gidildikçe sıcaklık neden düzenli bir şekilde azalmaz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ekvator’dan kutuplara gidildikçe sıcaklık düzenli bir şekilde azalmaz. Çünkü sıcaklığı etkileyen tek faktör enlem etkisi değildir. Sıcaklığı belirleyen faktörler güneş ışınlarının geliş açısı, güneşlenme süresi, yükselti, nem, okyanus akıntıları, rüzgarlar, kara ve denizlerin dağılışı ve bitki örtüsü olarak sınıflandırılabilir.

Isı, sıcaklık, nem, basınç gibi fiziksel unsurların dünya genelinde hava olaylarının ve iklimlerin meydana gelmesinde etkili olmaktadır. Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe sıcaklık düzenli bir şekilde azalmaz. Bunun belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Hava olaylarının belli bir düzende olması uzun vadeli olarak meydana gelebilir.

Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe sıcaklık düzenli olarak azalmaz çünkü güneş ışınlarının geliş açısı ve doğrudan dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi bu olayda etkili olmaktadır. Dünyanın eksen eğikliği nedeniyle dönüşünde güneş ışınları enlem ve boylamları aynı oranda taramaz, bazı bölgelere dik bazı bölgelere eğik açılı güneş ışınları gelir ve sıcaklık farkları oluşurken, sıcaklık azalması ve artması bu şekilde meydana gelir.

235
451
53
153
47
37
449
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum