Ekvatordan kutuplara gidildikçe gölgeler neden uzar

Ekvatordan kutuplara gidildikçe gölgeler neden uzar
Ekvatordan uzaklaştıkça ne olur, Ekvatordan kutuplara gittikçe gölgeler neden uzar, Yerel saat farkları neden oluşur, Gece ile gündüz arasındaki zaman farkı kutuplara doğru gidildikçe neden artar?

A- Aşağıdaki soruları yanıtlayınız?

1- Ekvatordan kutuplara gittikçe gölgeler neden uzar?

Güneş ışınlarının düşme açısının değişmesine bağlı olarak gölge boy­larının yıl içinde değişmesi de Dünya’nın yıllık hareketinin diğer bir sonu­cudur. Kutuplara gidildikçe Güneşten gelen ışınların açısı azalır ve gölge boyu uzar.

2- Yerel saat farkları neden oluşur?

Dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşü sonucunda meydana gelen sabah, öğle, akşam gibi vakitler her meridyende birbirinden farklı zamanlarda oluşur. Buna yerel saat denir.

Belirlenen bir yere göre güneşin ufuk düzlemi üzerinde en yüksek noktaya ulaştığı anda güneş ışınları bir meridyen yayı üzerindeki bütün noktalara en az eğimle gelmektedir. Bu meridyen yayı üzerinde bulunan her yerde saat 12:00 olarak kabul edilir. Günün diğer zamanları buna göre bölümlemeye tabi tutulur. Böylece yerel saatler belirlenmiş olur.

Aynı meridyen üzerinde bulunan bütün yerlerin öğle vakitleri aynı anda olur ve yerel saatleri birbirine eşittir. Ancak aynı meridyen üzerindeki yerlerin 21 Mart ve 23 Eylül günleri dışında Güneşin doğma ve batma saatleri farklıdır. Bunun nedeni, dünyanın eksen eğikliğine bağlı olarak aydınlanma çemberinin yer değiştirmesi ve paralelleri farklı açılara bölmesidir.

Yerel saat farkı, her bir boylam derecesi için dört dakikadır. Türkiye’nin doğusu ve batısı arasında 19 derecelik boylam farkı vardır. Buna göre, Turkiye’nin doğu ve batı uçları arasında 19 x 4 = 76 dakikalık bir yerel saat farkı olduğu anlaşılır.

3- Yerin ekseni yörünge düzlemine eğik olmasaydı hangi olgular bugünden farklı olurdu?

a. Güneş ışınları daima ekvatora dik açıyla gelirdi ve bu durum hiçbir zaman değişmezdi.
b. Mevsimler ortadan kalkardı.
c. Yıllık sıcaklık farkı meydana gelmezdi.
d. Aydınlanma çizgisi daima kutuplardan geçerdi.
e. Daima gece gündüz eşitliği yaşanırdı.
f. Güneşin doğuş batış yer ve saati değişmezdi.
g. Güneş ışınlarının öğle vakti gelme açıları değişmezdi.
h. Kutuplarda alaca karanlık yaşanırdı.
i. Dönenceler ve Kutup Daireleri ortadan kalkardı.
j. Matematik İklim kuşakları ortadan kalkardı.
k. Bitki ve hayvan türleri azalırdı.

4) Gece ile gündüz arasındaki zaman farkı kutuplara doğru gidildikçe neden artar?

Dünyanın şeklinin geoid olması nedeniyle güneş ışınları yeryüzüne farklı açılarla düşer. Ekvator ve çevresi, güneş ışınlarını büyük açılarla alırken güneş ışınlarının düşme açısı kutuplara doğru gidildikçe küçülür. Bunun sonucunda Gece ile gündüz arasındaki zaman farkı kutuplara doğru gidildikçe artar.

5) Dönencelerin yerlerini belirleyen etmen nedir?

Dönencelerin yerleri, yer ekseninin eğikliğine bağlı olarak belirlenir. Her iki yarımkürede, güneş ışınlarını dik açıyla en son alabilen noktaları belirleyen enlemlerdir. Kuzey Yarımküre’de belirlenene (23°27′) “Yengeç Dönencesi”, Güney Yarımküre’de belirlenene ise “Oğlak Dönencesi” (23° 27′) denir.

Güneş ışınları yeryüzüne farklı açılarla düşer. Ekvator ve çevresi, güneş ışınlarını büyük açılarla alırken güneş ışınlarının düşme açısı kutuplara doğru gidildikçe küçülür. Bunun sonucunda Gece ile gündüz arasındaki zaman farkı kutuplara doğru gidildikçe artar.

6)21 Haziran ve 21 Aralık'ta gerçekleşen aydınlanma çemberinin hangi enlem ve paralellerden geçtiğini belirtiniz.

21 Aralık tarihinde: Güney Kutup Dairesinin tamamını aydınlıkta, Kuzey Kutup Dairesinin tamamını karanlıkta bırakır
21 Haziran tarihinde: Kuzey Kutup Dairesinin tamamını aydınlıkta, Güney Kutup Dairesinin tamamını karanlıkta bırakır

7) 21 Mart ve 23 Eylül'de kuzey ve güney yarım kürelerde hangi mevsimlerin yaşandığını belirtiniz.

21 Mart'ta Kuzey Yarım Kürede ilkbahar, Güney Yarım Kürede sonbahar başlangıcıdır. 23 Eylülde durum bunun tersidir.

8) Matematik iklim kuşakları ile sıcaklık iklim kuşaklarının sınırları neden çakışmaz?

Karalarla denizlerin dağılışı ve okyanus akıntılarının sıcaklığı etkilemesi nedeniyle matematik iklim kuşakları ile sıcaklık iklim kuşaklarının sınırları çakışmaz.

503
17
172
7
6
13
13
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.